övning för springiga hästar

Svårighetsgrad: Medel

Elkes bonusövning för "springig" häst

I nummer 4 2009 av Hippson Magazine får vi träffa den tyska dressyrtränaren och mästerberidaren Elke Funk-Hess. Där berättar hon om hur hon jobbar utifrån utbildningsskalan och delar med sig av övningar. Här är en bonusövning för er internetläsare!

Tipstack till: Elke Funk-Hess
Text: Karin Belin
Illustration: Anki Yngve
 
Det här är en bra övning för att få hästen mjuk och lyhörd, den passar särskilt för hästar som gärna vill springa ifrån sina ryttare.

Så gör du:
Rid på ett mindre fyrkantsspår som du märkt upp med fyra koner, med cirka 15 meter emellan. På de två "långsidorna" rider du öppna och när du passerat hörnet och kommit in på den "kortsida" som har en öppen del lägger du en volt utåt.
Detta arbete gör att du får växla mellan böjningarna och får göra varje delmoment under ganska korta sträckor, vilket i sin tur gör att hästen måste vara uppmärksam på vart ni ska härnäst.
 
 
Syfte: En mjuk, koncentrerad och uppmärksam häst. Genom öppnorna blir övningen även samlande.
 
Svårighetsgrad:
LA-Medelsvår.
 
Tänk på:
Hästen ska vara helt rak på "kortsidornas" raksträckor. Om hästen tappar bjudning, rid rakt ut på det stora spåret och gör en tempoväxling. Jobba inte för länge med övningen så att hästen blir trött.


denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0