Övergångar på serpentiner

Svårighetsgrad: Bas

Övergångar på serpentiner

Serpentinbågar är en av dressyrtränaren Emma Karlssons favoritridvägar och hon använder den mycket för att träna just övergångar. Svårighetsgraden går att variera med hur många bågar man väljer att lägga på ridbanan.

Tipstack till: Emma Karlsson

 

Börja med att värma upp på serpentinbågar i trav och gör en tydligt markerad halvhalt mitt på medellinjen innan du rakriktar och ställer om hästen. Öka efter hand svårigheten genom att göra en övergång till skritt. Skritta ett par steg och sedan upp i trav igen. Var noga med att bakbenet tar första klivet och att du driver uppåt framåt och inte släpper iväg hästen.

Fungerar de övergångarna bra, gå vidare till att göra övergångar från galopp till trav och sedan tillbaka till galopp igen. Var noggrann i övergångarna. Hästen får inte rusa in i galoppen och den får inte heller kasta sig framåt och bli lång i övergången till trav utan ska nästan bli lite lättare i framdelen och komma under sig mer med bakdelen.

När de övergångarna fungerar är det dags att lägga in enkla byten i serpentinerna.
- Enkla byten är bra på alla nivåer! För att göra det svårare ökar man bara samlingsgraden i galoppen, menar Emma.
Rid en mjuk serpentinbåge, rakrikta före medellinjen, gör en övergång till skritt i ett eller två steg, ställ om, fatta ny galopp.

Emmas tips:
Ett annat tips är att göra enkla byten längs långsidorna, innanför spåret. Att helt enkelt växla mellan förvänd och rättvänd galopp och korta övergångar till skritt där emellan.

Lämplig för unghästar?
Bra för unghästar med omväxlande vägar och övergångar.

 


De streckade linjerna visar var du kan göra övergångarna.

Denna övning kommer från Hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0