Övergångar mellan öppna och rak häst

Svårighetsgrad: Medel

Övergångar mellan öppna och rak häst

Det här är en nyttig övning där din hjälpgivning och ryttarkänsla verkligen sätts på prov. För att ha behållning av övningen bör både du och hästen behärska öppna längs med långsidan eller medellinjen.


Rid genom kortsidan och påbörja en öppna längs med långsidan. Efter ett par steg rätar du ut hästen med hjälp av yttertygeln och framåtdrivande hjälper, och rider rakt fram på ett diagonalt spår. Efter ett par steg rakt fram går du återigen in i en öppna på ett spår som ska vara parallellt med långsidan. Rid öppna ett par steg, rakrikta därefter och rid rakt fram igen på en diagonal linje (se skiss).

Blir som en trappa
Övningen blir som en "trappa" där du hela tiden växlar mellan öppna och att rida rakt ut. När du når den motsatta långsidan kan du följa spåret och så småningom upprepa övningen i det nya varvet. Du kan rida på det här sättet i skritt, trav eller galopp - men börja i den gångart och det tempo som är lättast för dig och hästen.

Noggrann halvhalt
Svårast är att gå från rak häst på diagonalen till öppna parallellt med medellinjen. Här gäller det verkligen att lyckas med den förberedande halvhalten så att hästen bär sig på bakbenen och är lätt framtill inför öppnan. Titta hela tiden i "färdriktningen", det underlättar för hästen.

Anki Yngve
 

SYFTE
Att öka samlingsgraden och lydnaden i hästen, samt ryttarens känsla för tajming i hjälpgivningen.

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår B och uppåt.

VIKTIGT!
Om öppnorna blir väldigt vingliga och du känner att du tappat kontrollen - återgå temporärt till en lättare gångart eller till att rida öppna längs med långsidan.

LÄMPLIG FÖR UNGHÄSTAR?
Nej


denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0