Över grengränserna westerninspirerande slidepass

Svårighetsgrad: Medel

Träning över grengränserna:
"Sidepass" à la western lösgör bogarna

När dressyrryttare rider åt sidan kallas det för skänkelvikning och den sidvärtsrörelsen sker alltid under rörelse framåt och med en viss vinkel på tvärningen. Westernryttarnas sidvärtsrörelse, sidepass, kan ridas med olika tvärning - även rakt åt sidan. Varför inte prova?

 
För att du ska kunna rida hästen åt sidan med så här mycket tvärning krävs det att den är känslig för sidförande hjälper och att du som ryttare kan flytta både framdelen och bakdelen på hästen var för sig. (Som förberedelse kan du testa ridövningen Klockan: www.hippson.se/cldoc/12955.htm)
 
Ska vara helt rak i kroppen
Rid på ett kvadratiskt spår som på skissen. Rörelsen rids som regel i skritt, även om avancerade ryttare inom grenen Working Equitation faktiskt rider rakt åt sidan i galopp!
När du känner dig redo vänder du in bakdelen och tvärar steg för steg, rakt åt sidan, på en av kvadratens långsidor. Hästen ska vara helt rak i kroppen, men lite ställd i nacken ifrån rörelseriktningen. Låt hästen ta tid på sig om den är ovan, det här kräver koordination och balans!
Växer hästen fast i marken eller blir väldigt trög är det bättre att minska vinkeln på tvärningen något och rida lite mer som skänkelvikning. Efterhand kan du sedan öka tvärningen igen.
 
Rid rakt fram emellanåt
I hörnet på kvadraten gör du en framdelsvändning tills du hamnar i läge för att fortsätta din "sidepass" på nästa långsida. Då och då är det bra att bara rida rakt fram i skritt längs med kvadraten, utan tvärning. En risk med den här övningen är nämligen att hästen tappar lite bjudning, inte minst om ryttaren häger i handen. Har du en väldigt trög häst kan det vara bättre att rida "vanlig" skänkelvikning istället.
Byt varv efter maximalt fem minuter och rid lika många varv åt andra hållet. Mer än tio minuter i taget bör man inte hålla på med övningen eftersom den är väldigt ansträngande för hästen och kräver mycket koncentration.
 
Väldigt lösgörande
Varför gör man då det här? Jo, för hästens del är övningen väldigt lösgörande. Eftersom den får träda så kraftigt framför och förbi med sina ben fungerar det nästan som stretching för hästar med stela bogar. Dessutom tränas som sagt hästens balans, den får använda huvudet och verkligen koordinera sina ben.
För ryttarens del är övningen en kontroll av att sidförande hjälper fungerar och att han eller hon kan kontrollera både framdelen och bakdelen. Dessutom är det kul att prova på något nytt!

Lämplig för unghästar?
Nej


Anki Yngve

Din och hästens näsa ska peka inåt mot mitten på fyrkanten.
 

 
SYFTE
Lösgöra hästens bogar, samt träna balans och koordination.
 
SVÅRIGHETSGRAD
Kräver en häst som till fullo förstår de sidförande hjälperna och en ryttare som har ganska bra kroppskontroll och koll på sin hjälpgivning. Vill man göra övningen lättare kan man tvära mot en vägg istället för på det kvadratiska spåret.
 
VIKTIGT!
Låt inte hästen falla ner på bogarna, den ska fortfarande vara "i uppförsbacke" och bära sig på bakbenen. Dra inte i tyglarna, vill hästen gå för mycket framåt är det bättre att rida övningen mot en vägg, alternativt göra halt och börja om - steg för steg.
Försök hitta en jämn rytm så att det inte blir hackigt och oharmoniskt.
 

denna övning kommer från Hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0