Öva samling utan att bromsa hästen

Svårighetsgrad: Medel

Öva samling utan att bromsa för mycket

Att minska volten med tagen bakdel låter dig öva samling utan att du tappar framåttänket och rörelsen framåt.

Tipstack till: Ulf Lind

-
Genom att man har vägen att rida är det lättare att rida vidare framåt utan att fastna i ett felaktigt sätt att samla. Halvhalt missuppfattas ofta och det blir ofta så att man bara låser hästen mellan hand och skänkel. Då kan inte hästen behålla rörelsen genom kroppen, den blir stum i ryggen och förlorar bärighet. Med den här övningen kan man åstadkomma samling under rörelse framåt, så att man inte sitter och bromsar hästen hela tiden, säger ridläraren Ulf Lind.

Gör så här:
1) Börja med att rida en korrekt volt utan att ta bakdelen. Öva på att kontrollera vägen, du ska kunna rida en rund volt på 20 meter. Ta in den till 15 meter, till 10 meter - egentligen så långt det går.

2) Minska voltspåret med tagen bakdel. Voltspåret kan bli så litet du klarar av. Ta ytter bak mellan frambenen, i rörelseriktningen. Ytterskänkeln ska ligga strax bakom sadelgjorden och den är sidförande. Innerskänkeln är framåtdrivande, ytterhanden mothållande och innerhanden ställande. Båda händerna vänder. Ha vikten på inre sittbenet, men blicken rakt fram i rörelseriktningen mellan öronen.

Tyngdpunkten i sitsen får inte gå för långt från yttre bak. Båda bakbenen ska kunna bära både hästens och ryttarens tyngdpunkt. Det går inte att sitta allt för snett - sitt i jämvikt, helt enkelt!
Normalt sett när du tar bakdelen tar du yttre bakbenet in mellan frambenens spår. I det här fallet krävs mer kontroll över böjningen eftersom du ska minska volten.

Hege Hellström

Tips: Så gör du en bra halvhalt
Enklaste sättet att beskriva inverkan är att sänka hälen och räta upp sig så att sätet får bakdelen att gå vidare medan man minskar. Ett vanligt fel är att blockera hästen med armen när man rätar upp sig. Det är därför lämpligt att sänka handen när man rätar på sig så att man inte blockerar ryggverkan. Kläm bara inte fast dig eller lås arm eller hand, säger Ulf Lind.

Tips: Stadig hand men inte låst arm
Hästen ska gå mellan säte och hand. Armen måste tillåta rörelseenergin genom kroppen på hästen i all inverkan. Handen ska vara stadig så att hästen har något att rätta sig efter, men armen får aldrig bli fastlåst. Öva handställningen, låt händerna ligga stilla vid manken och se till att handen inte flyttar sig i förhållande till sätet.
­Sätt dig i jämvikt för att sätet ska få båda bakbenen att bära upp ryggen där du sitter. Samtidigt ska handen vara helt stadig nära manken och inte röra sig i förhållande till sätet. Ofta anpassar man sig till hästen för att det inte känns bra, men innan hästen anpassat sig till hjälperna kan det vara lite obekvämt. Risken finns att man missuppfattar när man säger "stadig hand" så att man låser fast armen.
Bakdelens energi ska ridas för sätet genom handen fram till bettet.





SYFTE:
Samla hästen.

SVÅRIGHETSGRAD:
LA och uppåt.

TÄNK PÅ:
Blicken mellan öronen! Öva på att se vägen genom hästens framdel. Titta inte åt sidan, det kan göra att du tappar känslan för bakbensspårningen. Kontrollen över bakbenen är viktigast i rörelsen. Rid framdelen den korrekta vägen och ta yttre bakbenet framåt och inåt i riktning mot tyngdpunkten (tänk "mot sadelgjorden").
Sitt så att du får känslan för både fram- och bakbenens spår.

LÄMPLIG FÖR UNGHÄSTAR?
Nej


denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0