Öva påskjut

Svårighetsgrad: Medel

Öva påskjut och schvung med Mads

Mads Hendeliowitz gillar att ta rörelser och vägar till hjälp när han ska påbörja samling. I veckans övning hjälper skänkelvikning och öppna till att få schvung och påskjut.

Tipstack till: Mads Hendeliowitz
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

 
Du har kommit en bit på dressyrens långa väg och vill få mer schvung, påskjut och genomsläpplighet - och så småningom samling. Då är det hög risk att du försöker ta en genväg som innebär att ta handen bakåt när du vill samla, säger Mads Hendeliowitz, tränare, GP-ryttare och unghästutbildare.
- Det är det vanligaste felet när man rider, att dra handen bakåt i stället för att nyttja sin sits eller vägen när man rider. När man tar i handen begränsar man hästens rörelse framåt. Samla hästen fram för skänkeln, tipsar Mads.
I den här övningen hjälper rörelserna till att samla och att sätta bättre påskjut i hästen. Men tänk ändå på handen!
- Om det känns svårt kan man bestämma sig för en viss punkt som handen inte får gå bakom, en punkt på manken eller sadeln.
Övningen kan göras nästan hur svår som helst om du lägger in rörelser som sluta och passage. Men Mads vill påminna om sin filosofi:
- Det är viktigt är at man har en röd tråd, att man bygger upp svårighetsgraden. Man ska inte tänka "i dag ska vi lära hästen schvung" eller "i dag ska vi lära den skänkelvikning", man bygger på övningarna och det är ryttarens ansvar att backa om man får problem.
 
Gör så här:
Rid på diagonallinjen och trava fram till handen, tills du når X. Känn att du har påskjut och stöd. Samla in i skänkelvikning. Se till att frambenen är på samma linje.
Första gången kan det räcka med en skänkelvikning på diagonallinjen, men när övningen sitter kan du växla mellan rakt spår längs diagonalen och skänkelvikning så många gånger du vill.
Därefter kan du bygga på övningen och rida öppna längs långsidan. Rid fram med stöd och samla in i öppna. Forma hästen genom att använda sitsen, och låt öppnan samla hästen, dra inte i tygeln.
Övningarna kan ridas i både trav och galopp.
För att öka genomsläppligheten och drivkraften är det tempoväxlingar som gäller. Ju mer man kan samla och ju mer man kan öka, desto mer genomsläpplighet.
- Samla mer, öka mer!
Vill du öka svårighetsgraden kan du växla till sluta också. Och lägga in lite passage, med sluta till passage har du en rejält avancerad övning!


Syfte:
Att bibehålla påskjut och öka schvungen i hästen, plus att öka undertrampet och förbereda för samling.

Svårighetsgrad:
LA. Med sluta blir det svårare. Sluta till passage är ännu svårare...

Tänk på det här:
Håll linjen! Du kan göra den med eller utan dubbel tygelfattning. Händerna ska vara stilla.
Placera hästens kropp på exakt den linje du vill.

 

Mads Hendeliowitz.
Foto: Hege Helström

denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0