Öva på öppna och sluta i trappsteg

Svårighetsgrad: Avancerat

Sluta och öppna i trappsteg

När du har koll på öppna och sluta var för sig är den här övningen bra för att sätta ihop dem. Böjningen blir rätt och ryttarens inverkan blir bättre, säger tränaren Leena Lundin.

Tipstack till: Leena Lundin
Text: Hege Hellström
Skiss: Linda Eriksson
 
- Jag gillar övningen eftersom ryttaren kommer till inverkan. Men den är också bra eftersom ryttaren får hjälp så att böjningen blir korrekt, säger Leena Lundin, dressyrtränare och domare.
Hon säger att sluta ofta blir en rörelse där ryttaren flyttar hästen för ytterskänkeln - medan det ska vara en rörelse där innerskänkeln är aktiv och böjer hästen.
- Det är innerskänkeln som är viktigast för att få korrekt böjning.
Övningen är ganska svår eftersom den kräver att du och hästen är med på hur sluta och öppna fungerar var för sig innan ni ska ge er på att kombinera. Dessutom är den samlande, vilket kräver att hästen går i bra form och orkar samla.
 
Gör så här:
Börja med öppna längs långsidan, gå in i sluta på en diagonallinje och sedan öppna rakt fram mot kortsidan. Hur länge du rider respektive rörelse beror på hur hästen känns; om hästen till exempel faller åt sidan i slutan korrigerar du genom att gå över i öppna.

Syfte:
Att samla hästen samt få den rakriktad och böjd på en och samma gång. Att få ryttaren att rida korrekt sluta där även innerskänkel och yttertygel är aktiva.

Svårighetsgrad:
LA-Msv. Du bör vara på väg upp mot medelsvår dressyr så att hästen är mellan hjälperna och går någorlunda samlat för att klara rörelsen.

Tänk på det här:
Håll dig på linjen! Om hästen faller åt sidan i slutan, korrigera den genom att gå fram i öppna så får du tag på det inre bakbenet. Tänk också på att använda innerskänkeln och sitta kvar mitt över hästen i rörelserna.
 


denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0