Öva hoppsvängar med hjälp av serpentinbågar

Svårighetsgrad: Bas

Hinder eller bommar på serpentinbågar

Den här hopp- eller markarbetsövningen kan ridas antingen med bommar eller med små hinder. Hoppning på serpentinbåge är utmärkt träning inför banhoppning eftersom du får öva på att svänga samt på att landa i olika galopp. Dessutom tränar övningen upp hoppryttarens känsla för rytm och balans.

Börja med att ställa ut två eller tre hinder på medellinjen, så att du kan rida i serpentinbågar över dem. Har du en mindre skolad häst och en liten ridbana kan det räcka med två hinder och tre bågar. Annars blir övningen roligast med tre hinder/bommar och fyra serpentinbågar.
Börja gärna med att lägga ner hindren på marken (så att det bara ligger en hög bommar där) och trava bågen, över bommarna, så att du hittar den korrekta vägen. Därefter kan du värma upp genom att hoppa de enstaka hindren, var för sig, i galopp. Övergå sedan till att hoppa först två och sedan tre hinder i följd på bågarna. 

Grundgaloppen viktigast
Det viktigaste är att hitta ett jämnt och bra grundtempo. Du ska inte behöva sakta ner inför svängarna eller rida fram för att kunna ta dig över hindren, måste du det är det fel på grundgaloppen. Hästen ska bjuda framåt, men inte rusa emot eller efter hindren. Tappar du kontrollen efter ett hinder kan du antingen göra en mjuk men bestämd halt, eller lägga en volt.
Om hästen landar i fel galopp kan det bero på att du ger den motstridiga vikthjälper. Titta dit du ska så blir det lättare för hästen att förstå vilken galopp den ska landa i.

Placera i inner- eller ytterkant
Om du vill utveckla övningen ytterligare kan du bestämma dig för var på bommarna du ska hoppa varje hinder. Kanske bestämmer du dig för att hoppa dem i inner- eller i ytterkant. I exempelvis omhoppningar är det viktigt att hästen inte bara kan hoppa vinkelrätt mitt på hindren.
Men - det ska fortfarande vara du som planerar och bestämmer vägen, hästen får inte själv bestämma sig för att dra åt det ena eller det andra hållet! 

Det är obalans som sliter
Som så ofta annars handlar den här övningen om balans. Om du och hästen är obalanserade, vägen blir ryckig, hästen tränger inåt, går på bogarna eller liknande, så kommer svängarna att slita på hästen. Men rids övningen harmoniskt och balanserat över låga hinder, så är det ingen större fara att galoppera på så här mycket böjda spår!
Känns det orytmisk? Kommer du fel på hindren hela tiden? Prova dig fram genom att rida med lite snärtigare, kortare eller längre grundgaloppsprång nästa gång.

Anki Yngve


SYFTE
Träna svängar, att landa i olika galopp, samt ryttarens känsla för lämplig grundgalopp. Hästen blir smidigare och mer liksidig.

SVÅRIGHETSGRAD
Passar ryttare som är mogna för start i lätt hoppklass. Det går att öka och minska svårighetsgraden genom valet bommar eller hinder, antalet hinder på medellinjen, hinderhöjd med mera.

VIKTIGT!
Vägen och galoppen måste hela tiden vara prioritet ett. Hästen får inte gena efter hindren utan ska respektera ryttarens innerskänkel.

LÄMPLIG FÖR UNGHÄSTAR?
Här kan du balansera upp om det behövs med en volt i serpentinbågen.

TIPS FRÅN TRÄNAREN LINDA EDBOHM
Om man vill träna på att reglera galoppen och vägen, kan man träna att räkna galoppsprången. Försöka ha lika många i bågarna. Man kan också träna inför omhoppning och rida snäva bågar och få galoppsprång. Här krävs en 20/60 bana.
 

Denna övning kommer från Hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0