Omväxlande övning som ger en kvick häst

Svårighetsgrad: Medel

Sidvärtsövning som kräver kvickhet

Vi har tidigare skrivit om hur bra det är att, på träning, lägga in övergångar i exempelvis skänkelvikningar och öppnor. Övergångarna avslöjar dels om hästen är ärligt framför skänkeln, dels tränar de upp ekipagets koordination. I den här övningen måste häst och ryttare vara extra kvicka eftersom det dessutom ingår flera "varvbyten".

 
Värm upp hästen och rid gärna ett par steg åt sidan här och var under uppvärmningen. Inför övningen kan du välja att ställa upp hjälpkoner som på skissen, men är du disciplinerad med vägarna kan du självklart rida den även utan koner.
Du kan antingen börja i skritt och göra övergångar till trav, eller som på skissen börja i trav och göra övergångar till skritt. Här nedan beskrivs det senare.
 
Bibehåll skänkelvikningen i övergångarna
Rid igenom hörnet i trav och påbörja därefter en diagonal skänkelvikning. Efter ett par steg sidvärts gör du en övergång till skritt, under bibehållen skänkelvikning, och fortsätter fram till kvartslinjen. Där rätar du ut, ställer om och påbörjar en ny skänkelvikning tillbaka in mot spåret. Efter ett par steg gör du, under fortsatt sidvärtsrörelse, en övergång till trav. Upprepa övningen ytterligare en gång på samma långsida.

Många variationsmöjligheter
Ju säkrare du blir desto mer kan du variera övningen. Kanske ändrar du tvärning eller steglängd, lägger in flera övergångar per skänkelvikning, motställer någon gång och så vidare. Det kan vara bra att variera med något annat, till exempel galopp eller tempoväxlingar, på motsatt långsida. Glöm inte heller att byta varv efter en stund!

Anki Yngve

 

SYFTE
En lösgjord, kvick och mjuk häst som svarar ärligt och direkt på ryttarens hjälper. För ryttarens del tränas hjälpgivningen och koordinationen - det händer något hela tiden och då gäller det att vara snabb och tydlig!
 
SVÅRIGHETSGRAD
Ungefär LA.

VIKTIGT!
Nöt inte på för länge, övningen ska kännas kul och omväxlande för hästen.
Var noga med att hästens bakdel varken kommer före eller efter i skänkelvikningarna, det är lätt hänt när man byter håll så ofta. Rakrikta innan du ändrar riktning!
Titta dit du ska - inte ner på hästen.

LÄMPLIG FÖR UNGHÄSTAR?
För unghäst kan flyttningen göras men utan avsaktning och igångsättning, både i skritt och trav. Var noga med att flytta hästen framför allt med vikthjälperna.

denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0