Nyttig hoppserie från irländaren Tom Vance

Svårighetsgrad: Medel

Nyttig hoppserie från irländaren Tom Vance

Den 4-5 februari höll irländaren Tom Vance hoppkurs på Lennartsnäs i Kungsängen. Med jämna mellanrum sedan början av 80-talet har Tom flugit över till Sverige för att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

Tipstack till: Tom Vance

 

Kursen på Lennartsnäs varade i två dagar och båda ridpassen innehöll till att börja med en serie (se skiss nummer ett).
Man travar in i serien som inleds med en travbom framför ett kryss. Ett galoppsprång längre fram (5,5 m) står en parallelloxer och 6,5 meter från den står ytterligare en parallelloxer.
För hästens del tränar serien styrka och teknik, medan ryttaren förbättrar sin sits och balans.

Gick vidare med banhoppning
Efter att ha ridit igenom serien några gånger fick ekipagen träna banhoppning. Speciellt andra dagen kunde man se en klar skillnad vad gällde hästarnas teknik!
I banhoppningen ställde Tom upp hinder enligt skiss nummer två. Mellan hinder nummer 1 och 2 är det 22 meter, vilket innebär fem ganska stora galoppsprång. Även mellan hinder nummer 4 och 5 låg avståndet på mellan fem och sex språng.
Tom hade en klar tanke med att ryttarna fick rida på linjer där avstånden låg någonstans mellan fem och sex språng. På så sätt fick ryttarna själva välja antalet galoppsprång, för att träna upp instinkten och våga ta egna beslut. Helt enkelt för att träna känslan!

Mer om Tom Vance
Tom Vance första kontakt med Sverige var genom Lars Cederholm, som Tom själv tränade för, bland annat tillsammans med Knut-Axel "Knutte" Nordenbeldt.
Till "Knutte" sålde Tom hästar som till exempel Great Expectation och Wait and See. Två irländska ston som båda har haft stora framgångar på hoppbanan och i avelsboxen.
Under den här tiden hade Tom en anläggning på Irland där han tog emot hästar och elever för träning och tävling. Bland eleverna fanns bland annat Ulrika Bidegård vars hästar Mesada, Chouman och Spotlight förmedlades genom Tom. Cathy Ståhls Stripped Wire och Svante Johanssons Hydro Screen kom också till Sverige genom honom.
- Ett år hade jag sålt fyra hästar av de tio bästa i Sverige, berättar Tom Vance.

Sätter känslan i första rummet
Under åren 1985-1990 hade Johan och Christina af Ugglas ett tätt samarbete med Tom, de köpte ett femtiotal irländska hästar av honom till sitt försäljningsstall Horsepower.
Christina har fortsatt att anlita Tom som hopptränare på Lennartsnäs så ofta det går. Han är mycket uppskattad för det sätt på vilket han undervisar. Han har en gedigen kunskap och ett sätt att träna hästar och ryttare på som gör att "känslan" sätts i första rummet.

Förespråkar serier
Tom får också hästarna att använda hela sin kapacitet i sprången, enlig honom själv på ett mycket enkelt och välbeprövat sätt.
- Jag använder mig mer än gärna av serier, vilket jag tycker får ut det mesta av ekipagen, förklarar Tom.
Bertalan de Némethy är en före detta gigant inom hoppsporten som bland annat lotsade det amerikanska landslaget till otaliga segrar. Han var enligt Tom en flitig användare av serier.
Genom att konsekvent hoppa serier kan man påverka många faktorer samtidigt.
- Man kan fokusera på ryttarens sits och skänkelläge samtidigt som hästens teknik och styrka förbättras, menar Tom.

Lämplig för unghästar?
Ja den är nyttig, börja med en oxer i serien och lägg sedan till den andra. Tänk på att unghästen blir snabbt trött. I början hålls hindren låga tills hästen känner sig säker och stark i bjudningen.

 

Tom Vance kommer tillbaka till Sverige minst en gång till innan sommaren. Håll utkik i Hippsons kalendarium!

Åsa Torninger
 


Skiss nr 1: Serie som tränar hästens styrka och teknik.
 

Skiss nr 2: Banhoppningsövning där ryttaren måste fatta egna beslut.

Denna övning kommer från Hippson

Kommentarer
Postat av: Jensalida

Hello. Enjoyed your web site :-) ! ! !

2011-06-22 @ 07:30:02
URL: http://jensalida.blogmedics.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0