Muskelpumpande övning för unga hästar

Svårighetsgrad: Medel

Muskelpump för unghästar

Unghästar som behöver träna upp sin styrka har nytta av veckans hoppövning. Men även äldre gym-behövande kan ha nytta av övningen!

Tipstack till: Ellen Brunes
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
 
Råstyrka. Det är vad hästarna hoppar på i denna övning. Ett rent gympass för hästen alltså - så tänk på att inte hålla på för länge, det blir mjölksyra snabbt. Det säger Ellen Brunes, diplomerad unghästutbildare plus c-tränare i hoppning och fälttävlan.
- Det här är för tufft för fyraåringar, men är bra för femåringar, säger Ellen.
Man minskar avståndet mellan hindren under passets gång, något som höjer svårighetsgraden.
- I början ska det vara lite lättare så att de kan galoppera igenom. När de väl börjat gå hoppar de och då kan man göra det lite svårare, så att man få ut lite mer styrketräning, förklarar Ellen. Men det här är tung träning för dem. Som att gå till gymmet!
 
 
Gör så här:
Värm upp först. Hoppa igenom serien med oxrarna på låg höjd. Om det behövs kan du lägga ner frambommarna i början.
Bredda hindren allt eftersom passet går så att avståndet blir kortare mellan dem. Höj också hindren under passet (mer bygg-tips under "Bygg så här"). Men det får inte bli för högt.
- Det är jättejobbigt för hästarna. De måste hålla ihop sprången och får bara hoppa på styrka - de tar ett kort galoppsprång och måste sträcka sig över hindret.
Tänk att du som mest ska bygga ungefär 20 centimeter lägre än vad du brukar hoppa. Ta serien lika många gånger i de båda varven.
 
 
Bygg så här:
Bygg fyra oxrar en bit innanför spåret, kvartslinjen kan vara lagom. Det ska vara sex meter mellan oxrarna, som ska vara parallella (under hela passet) och ha markbommar.
Bredda hindren allt eftersom passet går så att avståndet blir kortare mellan hindren. Hinder nummer ett breddar du bara in mot mitten, likadant med hinder nummer fyra. De två mittenhindren kan du bredda åt båda hållen. Höj också hindren under passet.
- Om en häst är lite långsam fram, eller har det lite svårt för sig, kan man rulla ut markbommarna så att det blir lite lättare, tipsar Ellen.


Syfte:
Styrketräning för hästen.

Svårighetsgrad:
Medel. Hästen ska vara minst fem år gammal för att orka med den här övningen.

Tänk på det här:
Håll inte på för länge, hästarna får mjölksyra.



Ellen Brunes om att hoppa unghästar:

"Låt dem bocka!"
"Grunden är att hästarna ska tycka att det är roligt, det är viktigast när man hoppar in dem. Allt som hästen tänker själv - om de så bockar eller drar iväg på hinder - är positivt. Jag vet att många tycker att hästen ska vänta, hoppa runda språng, och så vidare - och absolut, det ska den, men när man börjar hoppa den unga hästen ska allt som har med hinder att göra vara roligt. Om de drar mellan hinder gör det inte så mycket just när man hoppar in dem. Allt som de gör som är positivt - det är bra! Skuttar de lite gör det inte så mycket."

"Låt hästen tänka själv"
"Man måste vara mjuk och lite förlåtande. Sätt hästen i rätt galopp och rätt tempo och visa hindret, låt hästen få tänka och vara med själv. Planera inte för mycket, gör det lätt och lite roligt för dem.

"Låt duktiga unghästutbildare rida"
"Vi har sett en del hästar som kommit hit som totalt tröttnat och tappat förtroendet, trots att de var jättefina vid fyra års ålder. Vissa ryttare skulle tjäna på att lämna bort sina fina unghästar, det borde vara fler unghästutbildare som får rida. Våga lämna bort hästarna!"

"Låt dem inte springa på sidan av hindret"
Hästen får inte springa vid sidan av hindren - aldrig. Styr inte bort från hindret om du tycker att du kommer fel, var bara mjuk och håll hästen rak mot hindret. Det brukar gå bra, om de inte är helt talanglösa går de inte omkull!
Hästen får stanna ett par gånger utan bestraffning, men då ska den stanna framför hindret och titta på det. Den får inte springa bort från hindret, då får man styra tillbaka.
Hästen får inte heller stanna åtta gånger - då får du fundera över om det är ett för svårt hinder eller om du ska bestraffa hästen.
Tänk smart - springer hästen till höger, sätt spöet i högerhanden.

 




denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0