Markarbetsövnng som hjälper dig att rakrikta

Svårighetsgrad: Medel

Markarbetesövning som hjälper dig
och hästen med rakriktningen

Ett av de vanligaste problemen vid ridning, oavsett om det gäller dressyr eller hoppning, är oliksidighet. Det kan bland annat yttra sig i att hästen biter sig fast i en tygel eller att den inte hoppar mitt på hindren. Den här övningen hjälper dig att upptäcka och åtgärda problemet!


Övningen rids över bommar och över ett litet lågt hinder (cirka 40-50 centimeter), men det är inte hindret som är i fokus utan hästens och ryttarens liksidighet och balans. Du kan om du vill rida övningen i dressyrsadel, med andra ord kan den läggas in under vilket ridpass som helst.

Ska kunna rida utanför
Ställ ut hindret på den stängda delen av en volt, men inte närmare spåret än att det går att rida förbi på utsidan. Framför och efter hindret, men fortfarande på voltspåret, ställer du bommar/cavaletti enligt skissen. Avståndet mellan bommarna och hindret ska ligga på 8-9 meter. Tanken är att hästen ska gå i en relativt samlad men aktiv galopp, och få in två korta galoppsprång mellan bom och hinder.

Jämn takt
Värm upp som vanligt. Rid därefter något varv på volten i galopp, utanför hindret och bommarna, innan du går in på det voltspår som går över dem. Här gäller det att anpassa galoppsprångens längd efter avståndet, du ska rulla på i jämn takt utan att behöva korta eller länga galoppen mellan bommarna. Sitt i trepunktssits och ge en liten eftergift över hindret, utan att slänga fram hand eller överliv.

Tränger inåt?
Om din häst är oliksidig i kroppen märker du att den tränger inåt mitten i ena varvet, troligtvis när den starka sidan är inåt. Då är det lätt att börja dra i innertygeln för att böja hästen, men den strategin kommer inte att fungera, den leder bara till dragkamp. Tänk istället att du ska hålla ett rejält stöd och kanske till och med leda lite med yttertygeln, den tygel hästen inte vill ta stöd på. Viktigast av allt är att hästen spårar, hamnar mitt på hindret och bommarna, och jobbar med båda sina bakben. Ytterskänkeln är mothållande så att det yttre bakbenet inte faller ut och hamnar vid sidan av tyngdpunkten.

Håll kvar ytterbogen
I andra varvet kanske hästen istället vill bli förböjd i halsen. Där gäller det att reglera ställning och böjning så att ytterbogen hålls kvar nära hästkroppen. Det är lika viktigt att rida övningen i det här, "lättare", varvet. Det är ju den svaga sidan som behöver stärkas upp så att hästen bli lika stark där som i den starka/stela sidan!

Lägg in tiometersvolt
Varva mellan att rida på den stora volten utanför bommarna och på det lite mindre voltspåret över bommarna. Då och då kan du även lägga en tiometersvolt inåt på den öppna delen av volten, till exempel om du behöver bromsa tempot eller få ordning på ställning och böjning.
Rid i båda varven och håll inte på för länge. Man kan med fördel ha övningen uppställd i paddocken under ett par dagar och rida den varje dag, men bara under ett par minuter per gång. Då märker du också om hästen efter hand blir mer liksidig.

Lämplig för unghästar?
För unghäst som går att reglera galoppen på. Hästen måste kunna gå i en stadig, rytmisk galopp där du kan korta och länga sprången.


Anki Yngve

 


 

SYFTE
Övningen hjälper ryttaren att upptäcka oliksidighet hos hästen. Rids den korrekt och i båda varven stärker den också den svaga sidan, så att hästen blir mer liksidig.

SVÅRIGHETSGRAD
Fungerar på i stort sett alla nivåer, så länge ryttaren kan reglera hästen i galopp.

VIKTIGT!
Nummer ett är att koncentrera sig på vägen. Hästen ska hamna mitt på hindret och bommarna.
 

denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0