Markarbete som ger balans

Svårighetsgrad: Bas

Markarbete som ger balans

Den här övningen hjälper dig att kolla hur din balans funkar. Du blir bra på att rida raka vägar och att få en bättre blick. Du tvingas använda skänklarna för att rama in hästen och få den att gå rätt väg. På köpet blir hästen lydigare. Ut och kör på ridbanan bara!

Tipstack till: E-G Haking

Gör så här:
Rid på fyrkantspåret i trav. Vänd upp så att du hamnar mellan "styrbommarna". Dra inte i innertygeln utan sväng för ytterskänkeln. Se rakt fram. Mellan bommarna kan du ställa dig i lätt sits. Stå kvar i lätt sits över cavalettibommarna ända tills du passerat styrbommarna.
Om du rider lätt ända fram till bommarna blir det lätt fel balans och det blir något helt nytt för hästen att anpassa sig till precis när den ska ta sig över bommarna - stå i lätt sits längre och låt hästen koncentrera sig på bommarna i stället.
Rid över cavalettibommarna precis på mitten. Gör om övningen i andra varvet.

Höj svårighetsgraden!
Om du vill höja svårighetsgraden kan du variera avståndet mellan cavalettibommarna, så att du tränar upp känslan för att ha rätt fart för olika avstånd. Normalavståndet för stor häst blir 1,10-1,20 mellan cavalettibommarna. När du ridit några varv ber du medhjälparen (en sån behövs i den här övningen) att korta avståndet med 15-20 centimeter. När det avståndet sitter kan du minska igen i omgångar så att slutresltatet blir cirka 70 centimeter mellan bommarna. Öka sen i omgångar, och öka upp till 1,30, ungefär.
För ponny kan du dra av cirka 10 centimeter per kategori (om stor häst ska ha 1,10-1,20 mellan bommarna ska en d-ponny ha 1,00-1,10, en c-ponny 90-1,00, och så vidare).
- Det är ganska roligt att tänja hästen i djupled, att öka och minska och ligga kvar i balansen. Det blir gymnastik och lydnadsträning för hästen, säger hopptränaren E-G Haking.

Varför ska man stå i lätt sits?
- Den här övningen gör jag ofta på nya ryttare. Jag vill stämma av känslan för fart, takt och balans. Att ryttaren står i lätt sits gör att jag kan se hur ryttaren kan påverka hästen utan hjälp av sätet. Att ryttaren kan påverka hästen i lätt sits är en av grundförutsättningarna senare, säger E-G Haking. Min grunduppfattning är att man ska kunna jobba i lätt sits, framför allt när man är oerfaren. Om man jobbar i lätt sits använder man skänkeln före sätet. Om man sitter ner blir det ofta att man använder sätet före skänkeln, framför allt om man är lite i obalans. Det är viktigt att ha hästen framme för skänkeln för du kan inte göra halvhalt för sätet mitt under en Grand Prix-hoppning. Sätet kan vara en extra resurs, men det ska du använda först när du kan använda skänkeln.

Text: Hege Hellström
 
 

Syfte:
Balansövning för ryttaren, gymnastik för hästen. Ryttaren tvingas använda känslan för fart och takt för att hästen ska komma rätt oavsett avstånd mellan cavalettibommarna. Syftet är också att öva ryttarens blick och känsla för vägar, plus ryttarens användning av skänklarna. Hästen tränas i att lyssna på ryttaren och inte dra iväg. Hästen gymnastiseras i djupled.

Svårighetsgrad:
Passar de flesta. Nybörjaren kör bara normalt avstånd mellan cavalettibommarna medan den mer avancerade ryttaren kan korta och länga rejält för att öka utmaningen. Även erfarna har nytta av övningen om något gått fel, det blir en sorts kontrollsystem.

Tänk på det här:
*Blicken!
*Sitt mitt över hästen.
*Använd ytterskänkeln när du ska vända i stället för att dra i innertygeln.
*Tänk på att alltid gå mitt på hindret eller bommarna, hamnar du snett har du använt hjälperna fel.

Lämplig för unghästar?
Håll dig till normala till lite längre avstånd.


denna övnng kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0