Markarbeta för galoppombyten

Svårighetsgrad: Medel

Markarbete som gör dig bättre på galoppombyten

Om du lyckas få din häst att ta förhållning och innerskänkel har du vunnit mycket. Den här veckans hoppövning ger dig knep för att lyckas. Dessutom ger övningen flyt!

Tipstack till: Maria "Mirre" Hodell
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
 
Maria "Mirre" Hodell är ridlärare och håller hoppträningar för ekipage på olika nivå. För henne är det viktigt att ryttaren lär sig att byta galopp om det ska gå bra i hoppningen. 
- Det underlättar att man byter över en bom eftersom hästen tar ett språng och vill landa i balans, i rätt galopp. Ryttaren ska vara noga med att byta för ytterskänkeln och ställa om. Det är många som kastar fram innerskänkeln, men bytet ska ske för ytter skänkel. Det är ytter bak som påbörjar galoppsprånget så det är det benet man ska påverka, säger Mirre. 
Den här övningen hjälper också hästen att lära sig att den ska landa i rätt galopp efter hinder. 
- Var noga med att lägga hjälpgivningen över bommen.
 
Tränar lydnaden
Veckans övning ger också en portion lydnadsträning, eftersom man ska växla mellan trav och galopp. Först och främst ska du se övningen som markarbete som ska ge rytm och balans, men det finns inget som hindrar att du lägger upp hindren om du vill ha mer hoppning.
- Det är egentligen en ganska lätt övning som man kan göra även på yngre hästar. Det som kan bli svårt är vägarna, om du har en vinglig häst, säger Mirre. 
På heta hästar kan det kännas svårt, men övningen är bra för dem eftersom man bryter av till trav. En bonus är att övningen är kul att rida, säger Mirre. 
- De flesta som gjort övningen tycker att det är roligt, det flyter på och händer saker även om det inte är så mycket hinder.

 

Gör så här:
A. Kom i trav. Vänd upp tvärs över medellinjen och rid från långsida till långsida. Ställ gärna ut koner så att du får öva dig på att rida precis mitt på hindren/bommarna. När du travat över bommarna, fatta galopp. 
Vänd halvt igenom och byt galopp över bommen. Det får gärna vara en upphöjd bom, på sockerbitar, om du vill ha det lättare. Om du inte är så mycket för att släpa hinder kan det räcka med sockerbit på ena sidan. Ställ om, byt för ytterskänkeln, många kastar fram inner men du ska byta för ytter. Om hästen inte byter, bryt av och fatta ny galopp. 
- Det bör man göra om hästen landar i fel galopp även under annan träning. Jag är noga med att mina ryttare alltid ska tänka "ett hinder till", berättar Mirre. 
Bryt av till trav, kom på travbommarna, gör samma sak åt andra hållet.
 
B. Höj upp travbommarna till hinder, det på mitten blir en studs som du travar in i, det ska vara 2,80-3 meter mellan hindren. När du bytt galopp, bryt inte av till trav utan vänd upp på galoppbomsserien för att kunna fortsätta efter bytet och vända upp i rytm. Gör övningen åt båda hållen. När du kommer på den från andra hållet får du byta och vända från andra långsidan, eftersom hindren inte står exakt lika.
- Får du inte balans på hästen efter bytet, lägg en volt innan du går på galoppbommarna. Meningen är att du ska kunna fortsätta i en rytmisk bana, mer som markarbete, men du kan lägga upp till hinder så småningom.

 

Syfte:
Lydnad hos hästen. Träna på rytm och balans i galopp. Lära sig att byta galopp.

 

Svårighetsgrad:
Medel.

 

Tänk på det här:
Använd gärna koner för att hitta mitten på hindren. Glöm inte sitsen - det vanligaste felet är att man blir lite stel i lätt sits eller tar balansen i tyglarna. Värm upp genom tretaktstrav och rid lätt i galopp, det är bra övningar. Tänk att händerna ska vara framför axlarna över hindret.

 


Övning A.


Övning B.

denna övnng kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0