Lydnadsövning somm rakriktar hopphästen

Svårighetsgrad: Medel

Lydnadshoppning på medellinjen

Heta hästar har extra stor nytta av den här övningen, som kommer från hopptränaren Per Dahlgren.

Tipstack till: Per Dahlgren
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
 
Ställ tre rättuppstående hinder på medellinjen med tretton meter mellan varje. Ställ sedan ytterligare två hinder i en båge på vänster respektive höger sida om det sista hindret, även de med tretton meters mellanrum. Höjden ska vara låg till en början (cirka 50 centimeter). Efter hand kan du höja till cirka en meter, högre bör det inte bli. Börja övningen efter noggrann uppvärmning.
 
Gör så här:
Galoppera i lugnt tempo och hoppa inledningsvis bara över de tre hindren som står rakt på medellinjen. Det ska vara tre galoppsprång mellan varje. Försök få hästen att hoppa av lite längre ifrån, så att den måste ta i lite mer för att komma fram till och över bommen. På så sätt kontrollerar du att hästen har ordentlig bjudning och samtidigt stärker det musklerna, framför allt om du lyckas få hästen att hoppa lugnt och landa i samma rytm som den galopperar i mellan hindren.
När det fungerar bra på rakt spår lägger du till de hinder som står på böjt spår - och då kan du hoppa övningen fram och tillbaka. Var noga med att gå ut i motsatt varv efter varje gång. Var också noggrann med att hästen galopperar i ett jämnt tempo, så att den snabbare slappnar av och jobbar bättre med övningen.
Arbeta hästen med lätt och stadig hand. Rid cirka fem varv och ta sedan paus innan du fortsätter.

Nivå:
Medel.

Syfte:
Att kontrollera bjudningen, stärka hästens muskler och få jämn rytm (särskilt kan övningen passa heta hästar).
 
Tänk på det här:
Försök få hästen att hoppa rakt mot hindret och på mitten av hindret. Även efter hindret ska vinkeln mot hindret vara rak - tills du som ryttare väljer att svänga.



PS. Övningen kommer ur Ryttarens Guide till tävling i dressyr och hoppning, som hopptränaren, Hippson-medarbetaren och tv-kommentatorn Per Dahlgren skrivit - tillsammans med Helena Tovås Persson (utgiven på Albert Bonniers förlag).


denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0