Lydnadsövning som laddar hopphästen

Svårighetsgrad: Bas

Rolig lydnadsövning med bommar

Cavaletti på böjt spår och galopp över bommar med ett galoppsprång mellan är en bra lydnadsövning till vardags. Ryttaren får en känsla för yttertygeln och hur han eller hon ska reglera galoppsprångens längd. Bommarna gör lydnadsträningen roligare för hästen - och för ryttaren!

Tipstack till: E-G Haking

Det här är en ganska lätt övning, men tränaren E-G Haking menar att den är viktig i ett större perspektiv.
- Det gäller att träna för att du ska kunna rida efter ett misslyckande. Om du kraschar i en hög klass ska såna här övningar ha grundlagt hästens förtroende för bommar,hinder och ryttare, så att du snabbt kan komma tillbaka efter ett misslyckande.

Gör så här (första skissen):
*Galoppbommarna ska ligga på sockerbitarnas lägsta höjd. Travbommarna ska vara upplagda på insidan, det lösgör bogarna och hjälper ut hästen.
*Fatta galopp vid en bestämd punkt. Över galoppbommarna ska det bli ett förhöjt galoppsprång snarare än ett längdhopp för hästen.
*Ryttaren ska se till att det blir ett galoppsprång mellan bommarna. Yttertygeln reglerar galoppsprångens längd och innertygeln visar vägen.
*Travbommarna kan tas i lättridning, men om hästen har svårt att ta ett steg mellan varje bom är det bättre att stå upp så att hästen får hitta sin egen balans. Särskilt om man har en störande lättridning (till exempel sitter till för hårt och stör hästen i balansen).
*Bestäm dig för en punkt där du ska bryta av varje gång. Det skolar dig att inte göra det när det passar, det tvingar ryttaren att göra saker utan att det bli tydlig och gilla läget.

Gör så här (andra skissen):
*Rid som en åtta i ridhuset. In i vänstergalopp från ena hållet, bryta av till trav mellan styrbommarna, gå över cavaletterna, fatta galopp mellan styrbommarna, gå över "hindren". Fortsätt så.
*Tänk på att när du byter varv ska du också byta yttertygel, och det är den som reglerar galopplängden över "hindren".
*Fördelen med styrbommar är att du får raka avsaktningar som hjälper hästen att trampa in under sig eftersom den inte vill trampa på bommarna och därmed inte kan gå åt sidan.

Avstånd:
*Galoppbommarna ska ha 4.80 - 5.10 meter mellan sig mitt på bommen, för stor häst. För ponny gäller: D-Ponny 4.30 meter i mitten av bommarna, C-ponny 4.20 i mitten, B-ponny 4.10. Tänk på att välja spår utifrån din egen häst, hur galoppen känns. När du fått ihop galoppen kan du välja att gå mer på innerspår.
*Travbommarna ska ha 1.10 mellan bommarna på mitten, för stor häst. För ponny, minska med 10 centimeter per kategori (D-ponny ska ha 1 meter mellan bommarna, och så vidare).

Syfte:
Arbetet på bågar i trav lösgör och hjälper ryttaren att hitta takten. I galoppen lär bommarna hästen att kunna vänta, plus att ryttaren övar sig i att renodla hjälperna. Det är en bra övning för att få upp förmågan att reglera galoppstorlek. Att växla mellan trav och galopp med bommar som hjälp är bra för att träna lydnad. Bommarna gör lydnadsträningen roligare för hästen - och för ryttaren! Du övar också på att byta yttersida i andra delen av övningen.

Svårighetsgrad:
Lätt. Så fort du kan fatta galopp kan du i princip rida den här övnigen. Men det ingår i daglig skolning, så kör gärna övningen mellan hoppträningarna. Och det går ju alltid att göra övningen mer eller mindre perfekt!

Tänk på det här:
Var noggrann med var du fattar galopp och bryter av. Tänk på att om du kommer in på mitten av bommarna ska du också komma ut på mitten av bommarna.

TIPS: Tretaktstrav är jättebra!
Träna tretaktstrav! Stå upp två steg, sitt ner i ett steg. Övar balans och är ett effektivgt sätt at få bort eventuella stolsitsar. Plus att du inte sätter press med sätet, vilket gör att hästen blir mer avslappnad och kan vänta bättre.

Lämplig för unghästar?
Tänk på att göra korta arbetspass med pauser i mellan.
Avstånden verkar åt det kortare hållet, kan behöva anpassas för unghästen. Galoppbommar 5,5m, travbommar 1,20-1,30m och cavaletti (något upphöjda) 1,10m.


Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

 
denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0