Lösgörande åttvolt får hästen mer fokuserad

Svårighetsgrad: Bas

Lösgörande åtta med skänkelvikningar

Det här är en bra övning att ta till om hästen är stel eller lite tittig och spänd. "Åttan" är nämligen lösgörande samtidigt som den ökar fokuseringen hos häst och ryttare.


En sådan här åtta kan man lägga in i stort sett var som helt på ridbanan. Det går också bra att variera storleken på den, från att låta ridvägen täcka hela banan till att göra de halva volterna så små som sex meter i diameter (OBS! Rid inte på för små volter med unga eller obalanserade hästar).
 
Rak i skänkelvikningen
Du rider en halvvolt och ur den en diagonal skänkelvikning. När du tvärat lika många meter som volten är bred lägger du en ny halvvolt åt motsatt håll och tvärar därefter diagonalt för motsatt skänkel (se skiss). Hästen ska vara rak i kroppen men ställd i nacken från rörelseriktningen i skänkelvikningarna. På halvvolterna ska den vara ställd och böjd efter det böjda spåret. Rider man små halvvolter måste hästen vara relativt samlad och får inte "sladda" runt.
 
Anpassa voltstorleken
Tänk på att ju mindre halvvolterna blir desto mer ansträngande är övningen för hästen. Använder man sig av små voltspår bör övningen bara ridas ett par gånger, lägger man åttan över hela fyrkantsspåret kan man upprepa den fler gånger. (Men med en så stor väg har övningen inte en lika fokuserande effekt.)
 
Börja i skritt
Rid inte övningen förrän hästen är någorlunda uppvärmd i kroppen. Allra bäst är att rida den i skritt de första gångerna. Då är det lättast att hitta vägen och flytet.
Om hästen är tittig: Lägg åttan i närheten av det objekt den skyggar för och låt hästen få fokusera på sidvärtsarbetet och halvvolterna istället för på det skrämmande objektet. 

Växla med att rida rakt fram
Vill man kan man så småningom rida övningen i trav. Vid behov kan halvvolterna då göras något större än när man red dem i skritt. Rid inte varv efter varv på det åtta-formade spåret. När hästen känns fin - rid rakt fram längs med fyrkantspåret.

Lämplig för unghästar?
Om övningen ska passa unghästen, rid stora volterna och variera skänkelvikningen med rakriktning (ett par steg flytta ett par steg rakt fram osv).


Anki Yngve

 


 
SYFTE
Att få en koncentrerad och lösgjord häst.
 
SVÅRIGHETSGRAD
LB-nivå och uppåt.
 
VIKTIGT!
Var noggrann med att bestämma dig för vilket spår du ska rida på och håll dig sedan till det spåret.
Rid inte på mindre volter än vad du och hästen är redo för.
Hästen ska vara rak i kroppen i skänkelvikningen, slarva inte med omställningen efter halvvolterna. 
 

denna övning kommer från Hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0