Lösgör hästen med markarbete över bom

Svårighetsgrad: Medel | Bas

Lösgörande markarbetsövning med bom

Det här är en enkel men mycket lösgörande övning som går att använda antingen som en del av uppvärmningen eller under själva arbetspasset. Eftersom den kan ridas i samtliga gångarter går övningen att anpassa för ryttare på väldigt skiftande nivåer!
 

Lägg ut en bom eller en cavaletti mitt på ridbanan. Tanken är att du ska rida på åttvolter över bommen och på så sätt få hästen mjuk och eftergiven i båda sidorna. Varannan "åtta" gör du stor (som två 20-metersvolter) och varannan liten (som två 10-metersvolter).

Noggranna vägar
Var noggrann med vägarna, så att hästen går över bommen lodrätt och mitt på. Över själva bommen ska hästen vara rak i kroppen. Tänk dig vägen du ska rida och håll dig till det spåret. Titta inte ner på bommen utan se istället dit du ska. Tänk också på att sitta kvar i lodrät sits, detta är inget hinder så du behöver inte gå fram med överlivet eller ge någon direkt eftergift över bommen (naturligtvis måste du fortfarande vara följsam!).

Ska spåra
Vill du kan du börja i skritt, annars går du direkt på travarbetet. Hästen ska spåra på de böjda vägarna, det vill säga bakhovarna ska följa i framhovarnas spår. Vill du utveckla övningen kan du rida en volt bara åt ena hållet över bommen, men öka och minska den volten (fortsätt att gå över bommen en gång per varv). När du är nöjd byter du volt och varv och gör samma sak åt andra hållet.

Galoppombyte över bommen
Övningen går alldeles utmärkt att rida i galopp, med ett byte över bommen. Se vägen framför dig och se till att ge hästen frihet med handen på den blivande innersidan när du begär bytet.
Kan inte din häst göra galoppombyten? Lägg då istället in ett enkelt byte. Då galopperar du fram till bommen, skrittar över den och fattar den nya galoppen när du passerat bommen.
Det går även att rida förvänd galopp i ena varvet och rättvänd i det andra. Variationsmöjligheterna är oändliga!

Byt ut mot hinder
Om du vill kan du, när du rider övningen i galopp, byta ut bommen mot ett lågt hinder. Det betyder att hästen får ta i lite mer, vilket också leder till att du som ryttare får sitta lättare och följa med mer med sitsen över hindret, utan att överdriva. Ge automatisk eftergift, det vill säga var så följsam med handen som hästen ber om. Du behöver alltså inte kasta fram handen, då riskerar du att rubba hästens balans. 

Lämplig för unghästar?
För unghästen kan du variera mellan 20 m och 15 m volt.


 
Anki Yngve
 

 
SYFTE
Lösgöra hästen och lossa på eventuell stelhet. Syftet är också att ge ryttaren en uppgift att fokusera på, som "automatiskt" hjälper hästen till en bättre och mer avslappnad form.
 
SVÅRIGHETSGRAD
Kan anpassas från jättelätt till medelsvår nivå.
 
VIKTIGT!
Koncentrera dig på vägen, på att hästen är korrekt ställd och böjd och att den spårar. Då kommer formen "av sig självt".
 
denna övning kommer från Hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0