Lär unghästen galoppfattning

Svårighetsgrad: Bas

Lär unghästen galoppfattning

Många klagar när de ska lära unghästen fatta galopp under ryttare. Men unghästutbildaren Susanne Böök säger att bara arbetet från marken fungerar är det inga problem – och hon delar med sig av tipsen som gör att galoppfattningen går som en dans.

Tipstack till: Susanne Böök
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
 
- Ofta är det inga problem att fatta galopp på en unghäst för första gången om den kan kommandot galopp från marken. Om kommandot funkar är det väldigt lätt, förutsatt att hästen är trygg med att ha någon på ryggen, säger diplomerade unghästutbildaren och ridinstruktören Susanne Böök.
Hon arbetar mycket med rösten vilket innebär kommandon som förstärker.
- Man glömmer att rösten är en förstärkningshjälp. Man hjälper till! Med unghästar är det rösten som visar vägen från början när man introducerar något nytt.

Backa och repetera

Om man har problem med galoppfattningen ska man backa och repetera, verkligen träna kommandon medan man longerar eller tömkör, menar Susanne Böök.
- Man kan naturligtvis lägga till spö men det kan ge en väldig reaktion, man kan se talltopparna om man har otur. Så i första hand ska man backa till arbete från marken. Spö kan få följder man inte ville ha. Men visst, om man vet att hästen förstår vad man menar, då kan man använda spöet mycket försiktigt.
Ett annat knep är att du själv kan longera medan någon annan rider. Då känner hästen igen dina röstkommandon medan den som rider kan göra galopphjälper.

Kan behöva tänka nytt
Den klassiska utbildningen av unghästutbildare säger att det ska vara lugn och fin trav innan man gör fattning. Men i verkligheten kan man ibland behöva tänka annorlunda, säger Susanne Böök.
- Jag hade en häst som var lite kallstartad på treårstestet i våras och då fick jag rådet att bara trava in i galoppfattningen av Jan Ove Olsson. Hästar som har lite mindre motor kan börja bocka i samband med galoppfattningen och särskilt om man sätter sig för mycket, så man kan låta dem öka traven lite, så att säga trava in i galoppfattningen. Det gäller inte hetare hästar, men de lär ju redan ha börjat galoppera...

Glöm inte berömma
Sist men inte minst vill Susanne Böök påminna om berömmets betydelse, och att inte göra en stor affär om det inte blir precis som man tänk sig.
- Gör ingen affär av det om hästen fattar fel galopp! Bryt bara av och fatta ny. Om man skäller kan det skapa osäkerhet hos hästen, den kan börja undra vad det egentligen var den skulle göra.

Gör så här, hjälperna:
Sluta rida lätt i traven. Att rida lätt säger "trav" till hästen, om du rider lätt och ger galopphjälper samtidigt blir det förvirrande eftersom du ger dubbla kommandon. Sitt inte tungt, tänk bara att du ska sluta rida lätt. Var lätt följsam i rörelsen. Stäm av med en liten halvhalt om hästen kan det, tänk "lugna" eller "minska". Flytta över vikten i inner stigbygel flytta inner skänkel något fram.
- Man har numera kommit lite ifrån att flytta ytterskänkeln bakåt, men glöm inte att båda skänklar är framåtdrivande, säger Susanne Böök.
Ha ett mjukt stöd i handen som inte ger efter förrän hästen fattar galopp. Eftergiften ska komma när hästen rullar in i galopp.
- Du ska absolut ha en mjuk och följsam hand, men inte släppa ut allt för då tappar hästen balansen.

Gör så här, mängden:

Gör galoppfattningen en ganska kort stund, tre till fem sekunder. Om inte hästen fattat då gäller det att hitta tillbaka, göra halvhalt och komma tillbaka i rytmen innan du gör en ny.
- Inte slängtrav ett halvt varv, då tappar hästen takt och rytm och förstår inte vad den ska göra.
Repetera och upprepa gång på gång.
Om det funkar bra med fattningarna ska du inte göra om för många gånger, det gäller att hästen inte blir för trött, framför allt inte för trött mentalt.
- Varken kropp eller huvud ska bli trötta. Hästen ska tycka att det är roligt och lätt. Får man motstånd går vi baklänges, säger Susanne Böök.
Gör om fattningarna ett par tre gånger i varje varv. När du väl galopperar, håll inte på för länge varje gång. Hur länge beror på hästen och dagsformen.
Känns hästen stel eller trög ska man sitta av och gå en promenad i stället. Undvik att skapa konflikter! Ibland måste man ta konflikter om hästarna är tjuriga men det är sällan de är, tycker jag. När det gäller unghästar är det mer att de är trötta eller växer mycket. Man ska ha en planering, visst, men den får ge vika för dagsformen.

Gör så här, vägarna:

Fatta antingen på en volt eller i samband med hörnpasseringen. Om du fattar i samband med hörnpasseringen, gör fattningen i hörnet eller strax efter då hästen har mer vikt på inner fram och ställningen redan är rätt. Vilken väg som passar bäst beror på hästen.
- Själv börjar jag gärna på volten där de ofta är trygga, de har varit där och är vana att bli longerade. Jag brukar fatta på samma ställe varje gång, då blir det lättare, hästen kopplar ihop stället med vas som ska hända och känner igen sig vilket gör att det blir lättare för den att förstå, säger Susanne Böök.
Rid inte galoppen så många varv, det är inte konditionsträning ni håller på med, det viktiga är att hästen förstått att det är galopp. Ett par varv på volten, inte mer.
Om du jobbar på fyrkantspåret kan ett varv vara lagom länge för en galopp. Trava sedan ett varv och fatta på samma ställe. Vila, och pröva sedan i andra varvet - eller så får det räcka om hästen känns trött.



Svårighetsgrad:
Egentligen inte så svårt. Men det ska göras rätt och hästen ska vara väl förberedd genom att den arbetats från marken. Hur gammal hästen är när du börjar galoppera uppsuttet beror på hästen, men en häst som går treårstest börjar man i många fall träna inför detta i början av hästens tredje år. Men man kan med fördel låta hästen rulla in i galopp vid skogsturer i slutet av det andra året.
– Men det är väldigt individuellt, understryker Susanne Böök.

Syfte:
Att lära hästen galoppfattning.
 
Tänk på det här:
Glöm inte berömmet! Om hästen fattar fel galopp, bryt bara av och fatta ny, gör ingen affär av det hela.
En del hästar kan ha svårt att fatta, då kan det vara okej att trava in i galoppen, det vill säga rida mer framåt i galoppfattningen. Det blir mer som i hagen, att hästen rullar in i galopp.


Fatta antingen på en volt...

...eller i samband med en hörnpassering.

denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0