Lång serie med studs

Svårighetsgrad: Avancerat

Team Hippson: Lång serie med studs

Under sista träningen innan vinteruppehållet fick Team Hippson fokusera på tuff styrketräning för hästarna. En lång serie med studs på slutet gav önskat resultat.

Text: Karin Belin
Tipstack till: Marcus Westergren & Per Dahlgren
Illustration: Linda Eriksson
 
Årets sista träning för Team Hippson handlade mycket om vinterträning, dvs sådan träning som är lämplig att lägga in när tävlinsterminen är slut och hästarnas styrka och smidighet ska arbetas upp.
 
Kräver utrymme
Marcus byggde upp en lång serie på medellinjen med en bom och sedan åtta hinder. Det är alltså en serie som kräver ett ganska stort ridhus. Avstånden i skissen till höger är anpassade för stora hästar, men tänk på att om hinderhöjden är lägre än en meter så kan avstånden med fördel kortas lite. 

Gör så här
Rid varannan gång i höger varv och varannan gång i vänster varv. Galoppera in i serien och tänk på hålla hästen rak hela vägen genom. De fyra första hindren är enkelhinder med ett galoppsprång mellan, därefter kommer en oxer som följs av tre stycken studshinder. Första gången kan du behöva hjälpa hästen och kontrollera tempot genom serien, eftersom att den kan få problem med studsen om den fått ramla iväg efter oxern. Målet är dock att hästen ska börja tänka mer själv och själv backa av och ta det lugnt genom hela serien utan att du som ryttare behöver bromsa alltför mycket. 
 
Viktig sitsträning
Eftersom att det är en serie som hästen till stor del kan sköta själv kan du som ryttare fokusera på din sits och de många sprången gör det extra krävande - du måste koncentrera dig hela vägen genom övningen. Var noga med att inte luta dig framåt och på så sätt mana på hästen, sitsen ska snarare vara rak och följsam genom serien.

Tips! Ta gärna hjälp av någon som kan titta på eller kanske till och med filma dig så du kan se vilka delar av din sits som du behöver jobba med. 
 

Syfte:
Styrketräning för hästen och bra sitsträning för ryttaren. 
  
Svårighetsgrad:
Ganska tuff, bör användas med måtta och inte på för unga eller otränade hästar.
 
Tänk på det här: 
Håll hästen rak genom hela serien.   
Fall inte framåt.
Inte höjdhoppning!



denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0