Kul bana för unghästar från fem år och uppåt

Svårighetsgrad: Medel

Kul bana för unghästar

Hoppa på böjt spår och gå en liten bana - det är "dagens rätt" för unghästar i denna övning, som passar femåringar och uppåt.

Tipstack till: Ellen Brunes
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
 
Gymnastikhoppning och självförtroende för unga hästar, det bjuder Ellen Brunes - diplomerad unghästutbildare plus C-tränare i hoppning och fälttävlan - på.
- Det ska bli som gymnastikhoppning, låt hästen rulla på. Rid lite framåt och sedan tillbaka. Men på en fyraåring blir det ganska mycket trav emellan, säger Ellen.
Har du hoppat studsen kommer volten väldigt fort efter, då är det bättre att bryta av till trav eller lägga en volt så att du har balans. För att hästarna ska kunna komma in i trav brukar Ellen köra med bommar och låga hinder i den här övningen.
- Vi hoppar rätt mycket men ganska lågt - på alla våra hästar. Den här övningen kan stå uppe i en vecka i vårt ridhus, säger hon.
- Men är hästarna fem år och har hoppat en del ska de definitivt kunna komma tillbaka i galoppen.
En svårighet med övningen är volten.
- Man ser ofta hästar som inte är runt innerskänkeln, som hoppar för rakt. Jag vill se en häst som är böjd i bålen. Det är jättesvårt, det är få som har hästen där. Alla behöver tänka på att hästen är runt inner skänkel mot ytter tygel. Håll jämna galoppsprång, det ska vara lugnt och stadigt.
 
 
Gör så här:
Värm upp i skritt, trav och galopp. Ta sedan banans olika delar var för sig. Om hästen blir trött - och det kommer den antagligen att bli, särskilt volten är jobbig för unga hästar - kan du ta en del av övningen en dag och nästa del en annan dag.

1. På volten ska hästen gå i galopp, undan inner skänkel ut till ytter tygel. Den ska galoppera mitt över bommarna och ta ett kort galoppsprång mellan.
- Många skjuter in bogen och kommer på inre sidan av bommarna. Då krävs det mer innerskänkel, säger Ellen.
Det behövs inte så mycket eftergift från ryttaren, tänk att du rider galopp på en volt, det är inte så stor skillnad med bommarna mot vanliga galoppsprång.
Hästen ska vara ställd och böjd i volten.
För en yngre häst räcker det med två kavaletti och två bommar, en äldre häst kan klara fyra kavaletti (alltså att det blir totalt fyra kavaletti i stället för två kavaletti och två bommar).

2. På diagonalen ska det vara en kavaletti och sedan tre meter till ett räcke. Höjden bestäms av din hästs utbildningsståndpunkt.
- Du kan höja upp räcket ordentligt på en utbildad häst, tipsar Ellen. Vissa hästar går väldigt snällt och lugnt när det är lågt, men när de får börja hoppa sticker de. För sådana hästar kan man höja räcket så att man utmanar hästen lite. Om den blir stark på 1,30, höj då räcket till den höjden och se till att du kan få tillbaka hästen innan nästa del av övningen.

3. Efter räcket kommer det en galoppbom på kortsidan. Den kan ligga på backen eller vara en kavaletti.
- Men den bommen kommer så fort att det är svårt att hinna komma i ordning på en ung häst.
För en äldre häst kan man sätta två-tre kavaletti på kortsidan.

4. Fjärde momentet av banan är en studsserie som består av kavaletti.
- Men man kan byta så att man gör en oxer i stället, till exempel om du har en stark häst eller en häst som vill sticka. Du kan vilja ha ett hinder som är lite större för att sedan tvingas att ta tillbaka. För det går inte att komma in fort på serien i volten. Du måste få tillbaka hästen, annars klarar du inte övningen, säger Ellen.

Syfte:
Lydnad och gymnastik. Övningen ger en del styrka, för det är ganska jobbigt att korta galoppsprången även om studsen är låga. Smidighet. Hästen kan få självförtroende, det är ganska lätt.

Svårighetsgrad:
Medel. Kan göras svårare med högre hinder. Övningen kan passa hästar som är från fem år, eller "en bra fyraåring med en bra ryttare". Men kräv inte för mycket av unga hästar.
- Jag gör inte hela övningen under en dag med en fyraåring, säger Ellen.

Tänk på det här:
Det är jobbigt för hästen, särskilt på volten. Håll inte på för länge.

 

Ellen Brunes om att hoppa unghästar:

"Låt dem bocka!"
"Grunden är att hästarna ska tycka att det är roligt, det är viktigast när man hoppar in dem. Allt som hästen tänker själv - om de så bockar eller drar iväg på hinder - är positivt. Jag vet att många tycker att hästen ska vänta, hoppa runda språng, och så vidare - och absolut, det ska den, men när man börjar hoppa den unga hästen ska allt som har med hinder att göra vara roligt. Om de drar mellan hinder gör det inte så mycket just när man hoppar in dem. Allt som de gör som är positivt - det är bra! Skuttar de lite gör det inte så mycket."

"Låt hästen tänka själv"
"Man måste vara mjuk och lite förlåtande. Sätt hästen i rätt galopp och rätt tempo och visa hindret, låt hästen få tänka och vara med själv. Planera inte för mycket, gör det lätt och lite roligt för dem.

"Låt duktiga unghästutbildare rida"
"Vi har sett en del hästar som kommit hit som totalt tröttnat och tappat förtroendet, trots att de var jättefina vid fyra års ålder. Vissa ryttare skulle tjäna på att lämna bort sina fina unghästar, det borde vara fler unghästutbildare som får rida. Våga lämna bort hästarna!"

"Låt dem inte springa på sidan av hindret"
Hästen får inte springa vid sidan av hindren - aldrig. Styr inte bort från hindret om du tycker att du kommer fel, var bara mjuk och håll hästen rak mot hindret. Det brukar gå bra, om de inte är helt talanglösa går de inte omkull!
Hästen får stanna ett par gånger utan bestraffning, men då ska den stanna framför hindret och titta på det. Den får inte springa bort från hindret, då får man styra tillbaka.
Hästen får inte heller stanna åtta gånger - då får du fundera över om det är ett för svårt hinder eller om du ska bestraffa hästen.
Tänk smart - springer hästen till höger, sätt spöet i högerhanden.

 




denna övning kommer från hippson



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0