Krävande mjölksyreträning för hopphästen

Svårighetsgrad: Medel

Krävande mjölksyreträning för hopphästen

När Hippson var och besökte hoppryttaren Helena Lundbäck tipsade hon oss om den här övningen. Den är anpassad till hästar med kondition att hoppa 1,20 på tävling. Har du en häst på lägre nivå eller med sämre kondition får du minska antalet hinder och repetitioner.

Tipstack till: Helena Lundbäck

 

Ställ en studsserie med sju hinder på medellinjen. Det mittersta hindret ska vara en oxer. Hinderhöjderna kan ligga runt 1-1,10 och avståndet mellan varje hinder i serien är tre meter. Ett normalt avstånd för en stor häst är egentligen 3,5 meter, men här vill man att hästarna ska få hjälp att vara lite kvickare med frambenen.

Pausa mellan vändorna
Värm upp ordetligt, det är viktigt att hästen är rejält varm i kroppen. Hoppa sedan serien i galopp, totalt fem gånger. Två gånger från höger och två från vänster, och så en extra gång från det håll som är svårast.
Skritta och vila mellan gångerna. Här gäller det att vara uppmärksam och både se och känna hur serien påverkar hästen. Den får gärna "blåsa" lite men hästen ska kännas återhämtad innan nästa serie.

Anpassa efter hästen
Är din häst inte på 1,20-nivå konditionsmässigt? Börja i så fall med fem hinder och hoppa serien tre eller fyra gånger.
Under en kortare period kan du rida övningen två gånger i veckan för att stärka och förbättra konditionen hos hästen. Men glöm inte att detta är riktigt jobbigt, pressa inte för mycket!

Lämplig för unghästar?
Nej

 




Denna övning kommer från Hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0