Krävande galoppövning för dressyrhästen

Svårighetsgrad: Medel

Krävande galoppövning för dressyrhästen

Det här är en koncentrationskrävande men nyttig övning, inte minst för dig som tävlar dressyr på LA-nivå. Övningen påminner nämligen en hel del om hur den förvända galoppen rids i programmet LA:1 (2007).


Börja med att trava längs med långsidan i exempelvis höger varv. Mellan mittenbokstaven och bortre hörnbokstaven fattar du galopp och lägger ganska omgående en tiometersvolt, i det här fallet åt höger. Rid därefter igenom hörnet i galopp, vänd in i mitten på kortsidan och rid halvt igenom. Du ska komma ut på spåret strax innan mittenbokstaven så det blir en ganska snäv väg på en 20x40-bana.
 
Några meter i förvänd galopp
När du når spåret bibehåller du galoppen så att det blir förvänd galopp i några meter. Bryt sedan av till trav, trava några steg och fatta den andra galoppen, i det här exemplet vänster. Lägg ganska snart en tiometersvolt och rid därefter halvt igenom på samma sätt i det nya varvet.

Pusta emellanåt
Övningen är uppbyggd så att man kan rida den ett par omgångar i följd utan avbrott, varvbytena kommer automatiskt. Rid dock inte för många gånger utan paus eftersom det är ansträngande för både häst och ryttare, övningen kräver att man rider i en balanserad och relativt samlad galopp.
En fördel med övningen är att man kan vara åtminstone två ryttare som rider den samtidigt. Varje ryttare håller ju sig bara på ena halvan av ridbanan.

Tränar skärpan i ridningen
En stor vinst med övningen är att den "automatiskt" balanserar upp hästens galopp, mycket tack vare volterna och de förvända stegen. För ryttarens del är den utmärkt för att träna upp skärpan i ridningen, det händer något hela tiden och man kan inte tänka på annat!

Anki Yngve



SYFTE
Samla och balansera upp hästens galopp. Träna ryttarens fokus och koncentration.

SVÅRIGHETSGRAD
LA och uppåt.

VIKTIGT!
Hästen måste ha en relativt stabil och balanserad grundgalopp för att kunna tillgodogöra sig övningen. Om du märker att det blir för mycket "sladda runt" av det hela är övningen för svår för er nuvarande utbildningsståndpunkt.

LÄMPLIG FÖR UNGHÄSTAR?
Nej
  

Denna övning kommer från Hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0