Knepen som hjälper bytena

Svårighetsgrad: Avancerat | Medel

Knep och knåp mot bytestrubbel

Dressyrtränaren Ann Hammarlund delar med sig av sina bästa galoppombytes-tips.

Tipstack till: Ann Hammarlund
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
  
- Mina två viktigaste tips när det gäller galoppombyten är att vara tålmodig och att vara kreativ, säger Ann Hammarlund, C-tränare i dressyr.
Vissa hästar har svårare än andra att förstå och lära sig att byta galopp. Innan man börjar med byten ska hästen kunna galoppera balanserat i olika tempon.
Att börja träna enkla byten är en bra början. Hästen ska villigt och avspänt kunna komma tillbaka i galoppen, gå ner i skritt, och sedan fatta ny galopp. Utan mellanliggande travsteg.
- Du kan hjälpa den unga hästen att förstå vad du menar genom att när de enkla bytena fungerar göra ett antal sådana på en viss plats, för att sedan - på samma plats - lägga bytena i språnget, säger Ann.
- Men ibland måste man vara mer påhittig.
 
Att lägga ut en bom som hästen "hoppar" lite över är ett sätt att få vissa hästar att förstå att de ska byta galopp. Nackdelen är att hästen kanske galopperar lite för stort över bommen så att det inte blir ett rent byte (bak kommer lite efter fram). En annan svårighet kan vara att som ryttare kunna koncentrera sig på själva bytet och inte på att hästen ska komma precis rätt över bommen.
Hitta en väg som fungerar lätt i början, tipsar Ann. 
- Många ryttare försöker alltid byta på diagonaler. Ibland kan det vara enklare att ha tid på sig. 
Här nedanför berättar Ann om några sätt som kan fungera.
 
 
Gör så här:
 
A.
Gå på en stor volt. Börja gärna med enkla byten på volten. När du sedan ska byta i språnget går du på volten i förvänd galopp. Hästen ska gå i en aktiv och balanserad galopp. Ställ om lite, alltså motställ mot den galopp du går i. Ge byteshjälperna. Om hästen inte direkt reagerar kan du fortsätta att förtydliga hjälpen, du har tid på dig. När hästen har bytt, beröm och lämna volten.
 
B. En annan linje är att byta till förvänd galopp på långsidan på en liten båge. Ibland kan detta vara lättare, då man lättare får kontroll på hästens rakhet innan bytet. Och det kan fungera på hästar som gärna rusar iväg innan eller efter bytet.
Vänd in och påbörja den lilla bågen strax efter hörnet för att ha tid på dig. Förbered den nya innersidan inför bytet, se till att den nya innersidans bog inte har ramlat ut mot väggen, utan att hästen är eftergiven i den nya inre sidan. Ge byteshjälpen. Beröm när hästen bytt, oavsett om det tog några språng innan byten kom.
 
C. Bågar över banan är också bra, tycker Ann. Tänk på att aktivera den nya innersidan innan byten - tänk att du nästan flyttar hästen lite undan den nya innerskänkeln innan du byter.

 

Syfte:
Att få den unga hästen att förstå och utföra galoppombyten.

 

Svårighetsgrad:
Medel - Avancerad (Msv B).

 

Tänk på det här:
När du hittat en linje/en plats som du och hästen tycker fungerar, håll dig till den ett tag. Snart känner hästen igen sig och vet vad som väntar. Om ena galoppsidans byten är lättare än den andras, gör det lätta bytet en tid för att när det fungerar gå över till det svårare bytet. Beröm mycket när hästen gör rätt! Straffa aldrig om hästen gör fel - gör bara om!

 



Skiss till övning A.





Skiss till övning B.



Skiss till övning C.

denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0