Klurig zick-zack serie

Svårighetsgrad: Medel

Team Hippson: Zick-zack-serie

Första träningen efter vinteruppehållet blev en kontroll för Team Hippson. Var hästar - och ryttare - i form igen och redo att arbeta vidare mot målet?

Text: Karin Belin
Tipstack till: Marcus Westergren & Per Dahlgren
Illustration: Linda Eriksson
 
Första träningen efter uppehållet för Team Hippson blev en kontroll, där Marcus fick en uppfattning om hur ryttarna jobbat med hästarna och i vilken form de är. 
 
Mät på mitten
Marcus byggde upp en fyrkombination med ca 7,10 meter mellan (ungefärligt avstånd för stora hästar och ganska låga hinder). Hindren ställdes lite snett i förhållande till varandra, så avståndet är mätt på mitten av varje hinder. 

Gör så här
Rid an på serien i galopp och hoppa hela fyrkombinationen. Svårigheten ligger i att hoppa hindren rakt fram, alltså att hoppa dem lite på snedden. Många hästar kommer gärna att vilja hoppa hindret rakt och på så sätt glida ut åt något håll, vilket kommer ge problem - det blir väldigt svårt med avstånden mellan hindren då. 

Rakt fram!
Ryttaren måste alltså vara aktiv och med tydliga hjälper se till att hästen får bästa möjliga förutsättningar att hoppa genom serien på ett tillfredsställande sätt. För orutinerade hästar eller som extra hjälp kan man lägga ut hjälpbommar (se skissen på höger sida) som guidar hästen rakt fram. Dessa får dock inte läggas för smalt så hästen riskerar att trampa på dem.  
 

Syfte:
Kontroll av rakriktning och övning för ryttaren i att hålla hästen på en rak linje. Även viss gymnastisering och styrketräning. 
  
Svårighetsgrad:
Ganska svår, bör användas med måtta och inte på för unga eller otränade hästar. Blir lättare om hindren är låga och hjälpbommar används. 
 
Tänk på det här: 
Håll hästen rak genom hela serien.   
Tänk på sitsen. 
Lägg ut bommar enligt skissen om hästen är svår att hålla rak.
  



Serien med och utan hjälpbommar

denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0