Klurig galoppövnig visar hästen rakhet

Svårighetsgrad: Medel

Klurig galoppövning visar hästens rakhet

Följande galoppövning är riktigt klurig, men gymnastiserar bra och visar direkt om hästen är mellan hjälperna eller inte. Dessutom tränar den ryttarens samordning av hjälperna.

Tipstack till: Tina Andersson

 

Övningen passar bäst för ekipage på medelsvår nivå och uppåt, men om man i stället rider den i trav blir den lite enklare och lättare även för ekipage på lätt nivå.
Kom i en ganska kort arbetsgalopp. Vänd rätt upp på medellinjen. Efter max tre-fyra steg, rid en volt med tio meter i diameter åt höger. Volten ska gå ut till fyrkantsspåret.
Här gäller det att ytterhjälperna är med!

Gör en halt
När du når medellinjen igen – gör halt. Hästen ska vara rak i kroppen och rakställd. Om det är svårt att få till en bra och rak halt är det bättre att rida ett par steg rakt fram på medellinjen än att göra haltdirekt efter volten.

Ny galoppfattning och volt
Fatta vänster galopp och gå direkt in på en tiometersvolt åt vänster. När du kommer ut till medellinjen, rid rakt fram ett par steg, gör sedan en ny halt. Upprepa övningen med volt åt omväxlande höger och vänster tills medellinjen är slut.
Det viktiga är att hästen är ställd och böjd på voltspåren och helt rak i kroppen i halterna. Rid in i halten, hästen ska göra en övergång från galopp till halt utan att slänga sig framåt i handen och den ska sätta under sig bakbenen. Var noga med att inte fastna i handen.

Ökad svårighetsgrad
För att öka svårighetsgraden ytterligare rids volterna i förvänd galopp i stället. Det är riktigt jobbigt för hästen, men stärkande. Rid inte övningen för länge, om det fungerar bra de första volterna så avsluta och rid bara rakt fram och låt därefter hästen pusta.
Riktigt svår blir övningen om man rider volterna i förvänd galopp och därefter gör ett byte på medellinjen, men då är övningen anpassad för ekipage på svår nivå.

Lämplig för unghästar?
Nej

Tips!
I trav är övning- lätt nivå, i galopp- msv nivå, förvänd i volter och byten-svår.

 


Övningen kan ridas i antingen trav eller galopp. Vill man kan man självklart också växla mellan de båda gångarterna.

Denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0