Klockan som första läxa

Svårighetsgrad: Medel

Team Hippson: "Klockan" som första läxa

Team Hippson - vägen mot 1,20 - har haft sin första träning och gruppen fick i hemläxa att jobba med lydnad och kontroll över hästarnas galopp.

Text: Karin Belin
Tips från: Marcus Westergren
Illustration: Linda Eriksson
 
Första träningen för deltagarna i Team Hippson blev en inventering av gruppen där Marcus Westergren satte fingret på varje ekipages styrkor och svagheter. 
 
Viktig kontroll
Under framridningen fick gruppen jobba med att ha kontroll över hästarnas bakben. Några steg sluta längs långsidorna i alla gångarter hjälpte till att samla hästarna. 
- För att kunna ta ett kraftfullt avstamp får hästen inte komma mot hindret med bakdelen "sladdande" utanför kroppen, då breddar den bakbenen i avsprånget och orkar ofta inte riktigt över, förklarade Marcus.
Att rida sluta hemma blev därför gruppens första hemläxa.
 
Variera sprången
Nästa del är "Klockan" - fyra bommar på en volt (5,5 meter från mitten ut till innerkanten på varje bom) där varje bom är upplagd på bockar. Det är en övning där ryttaren måste ha hästen uppmärksam för skänkeln. Galoppera på volten och inled med att rida tre galoppsprång mellan varje bom. Därefter kan du övergå till att rida fyra galoppsprång istället - inte genom att samla galoppen, utan bibehåll rytmen och tempot och rid istället en lite större volt genom att sikta längre ut på bommarna. Det ska främst vara skänkeln som styr hästen på volten, inte handen.
 
Tränar ögat
Sista övningen är enkel att göra hemma - placera ut två bommar med 21 meters avstånd på ena långsidan. Om det är hinder så kommer det normalt sett att bli fem galoppsprång på det avståndet, men inomhus och med bommar på marken så blir det snarare sex galoppsprång. Ryttaren måste på förhand bestämma sig för hur många galoppsprång - fem, sex, sju eller åtta och så vidare - man vill rida mellan bommarna och sedan försöka genomföra det.
Det är ett mycket användbart sätt att lära sig arbeta med och kontrollera hästens galopp utan att hoppa hinder. Bommar hjälper ryttaren att förbättra sitt "öga" och känslan för hinder, utan att slita på hästen. 
 

Syfte:
Grundläggande övningar, med fokus på galopparbete. Ger ryttaren förbättrad kontroll och ett större register i galoppen.
  
Svårighetsgrad:
Kan anpassas, men i vårt utförande är övningarna lämpliga för den som tävlar cirka 1,10 meter.
 
Tänk på det här: 
Om hästen är svår att hålla galoppen på i "Klockan" eller kanske river - fokusera bara på att hålla dig kvar på volten. 

Lämplig för unghästar?
För unghästen kan det räcka med att rida på en bock, för att sedan lägga till ytterligare en i taget.

Tips!
Om hästen blir spänd och svår att inverka på mellan de två bommarna på långsidan kan man lägga in 10 m volter som får hästen att samla sig och bli mer avspänd. Tänk på att samla hästen framför allt för sits och skänkel.
  



Fyra bommar på block på ena volten och två bommar på ena långsidan är allt som behövs

denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0