Klassisk voltövning ger lösgjrod häst

Svårighetsgrad: Bas

Klassisk voltövning ger lösgjord häst

Det här är en ridövning som de flesta ryttare nog har provat på någon gång. Men det är lätt att glömma av den när man sitter på volten och "trimmar".

 

Övningen går till så att du rider på stora mittvolten. Varje gång du kommer till någon av voltens öppna delar lägger en tiometersvolt utåt. Var noggrann med vägen vid omställningen, hästens panna ska vara parallell med medellinjen och den ska vara rak i kroppen i något steg precis när du gör voltombytet. Du bör också byta varv på mittvolten då och då, så att hästen får gå på de små volterna i båda varven.

Variera gångart
Volterna utåt går att göra i samtliga gångarter, även om det är vanligast att man rider övningen i trav (glöm inte att byta sittben när du byter volt!).
Om du rider övningen i galopp finns det flera varianter. Kan din häst byta galopp så kan du självklart byta volt genom ett galoppombyte. Annars kan du göra ett enkelt byte, det vill säga sakta av till skritt direkt från galopp, skritta några steg och sedan fatta den nya galoppen.
En tredje variant är att rida förvänd galopp på mittvolten. I de mindre volterna blir galoppen då automatiskt rättvänd. Tänk på att det är jobbigt för hästen att gå länge i förvänd galopp, lägg in skrittpauser och sluta innan hästen blir för trött.
I skritt och trav finns det också flera varianter på övningen. Du kan till exempel rida en ”utdragen” halvhalt när du byter om volt, det vill säga rida med kortare steg före, under och efter voltombytet, men behålla samma aktion.
Du kan rida lite sidvärts på de delar av mittvolten där du inte rider tiometersvolter. Eller varför inte växla mellan att ha hästen ställd som vanligt och motställd på de olika volterna. Låt bara inte skritten eller traven bli obalanserad när du motställer.
Övergångar är alltid nyttigt, du kan till exempel galoppera på mittvolten och trava på de mindre volterna.

Många fördelar
Fördelarna med den här övningen är många. Eftersom hästen får jobba i båda varven bidrar övningen till att den rakriktas – det vill säga att hästen blir lika stark i båda sidor.
Dessutom blir din häst både psykiskt och fysikt lösgjord. Fysikt eftersom den får ställa och böja sin kropp åt olika håll och med olika grad av ställning/böjning. Psykiskt eftersom den hela tiden ges en uppgift och därför måste koncentrera sig på dig som rider.
Även för ryttaren är det bra att det händer något hela tiden. Han eller hon får koncentrera sig på uppgiften istället för att till exempel bända mer och mer i innertygeln när hästen blir stark. Dessutom ger alla voltombyten en bra träning i att koordinera hjälperna. Och man får en anledning att lyfta blicken!

Lämplig för unghästar?
Anpassa volterna efter utbildningsnivå.

Tips!

Bra övning där ryttaren rider här och nu, ställer frågor till hästen och inte blir kvar i ett problem utan tvingas gå vidare. För att få mer markarbeteskaraktär kan man lägga till två-fyra bommar på stora mittvolten, där du tränar rytm, balans och storleken på galoppen.

 

Ann Kristin Yngve

Denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0