Hörnpasseringar med öppna på små fyrkanter

Svårighetsgrad: Medel

Kombinera hörnpasseringar med
öppna på små fyrkanter

Hörnpasseringar är gratis samling. Varje gång man rider en korrekt hörnpassering måste hästen böja sig och samla sig och därmed är hörnpasseringarna rena workouten. Mads Hendeliowitz, lärare på Strömsholm, har hörnpasseringar som sin absoluta käpphäst.

Tipstack till: Mads Hendeliowitz

 

Den här övningen kombinerar hörnpasseringar med öppna. I och med att man rider på små fyrkanter får man fyra hörnpasseringar i varje varv. En korrekt hörnpassering ger sedan en bra start för att gå ut i en öppna.

Gör om volterna till fyrkanter
Börja exempelvis i höger varv, i trav. Gör en liten fyrkant av en av de stora volterna på ridbanan och rid noggranna hörnpasseringar genom varje hörn. Balansera upp hästen med en halvhalt innan hörnet, den ska vara ställd inåt i hörnpasseringen och vara böjd runt innerskänkeln. Glöm inte att rama in yttersidan med ytterskänkeln.

Öppna ur hörnpasseringen
Ur hörnpasseringen rider du en höger öppna. Har du ridit hörnpasseringen korrekt är hästen balanserad och samlad och övergången till öppna ska gå ganska smärtfritt. Därefter rakriktning, ny hörnpassering i nästa hörn och fortsatt höger öppna.

Byt varv
När du når den "öppna" delen av den lilla fyrkanten rider du en höger öppna till medellinjen, där rakriktar du och ställer om hästen och går ut i vänster varv på en ny liten fyrkant och fortsätter samma arbete där. På så sätt rider du på en stor, kantig åttvolt.

Lägg gärna in tempoväxlingar
För att få mer omväxling i arbetet lägger du in tempoväxlingar i öppnan. Rid framåt en sida och ta tillbaka en sida.
När arbetet fungerar i trav går det alldeles utmärkt att rida samma arbete i galopp.

Lämplig för unghästar?
Ja, på unghäst som kommit lite längre i sin utbildning. Den yngre hästen och mer oerfarne ryttaren kan börja med att bara rida fyrkanterna(vägen).

Tips!
Här kan koner användas för att markera vägen och hörnen, framför allt för ryttaren.

 



Denna övning kommer från Hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0