hoppövning för rakriktning och balans

Svårighetsgrad: Bas

Hoppövning för rakriktning och balans

Du gymnastiserar hästen med den här övningen. Blicken och rytmen får sig också ett gympapass.
- 80 procent av de ryttare som inte tränar för mig lyckas inte göra halten där den ska vara. Det här är det första jag gör med nya ryttare, säger E-G Haking, tränare.
Kanske kan vara kul att testa dig själv - lyckas du göra halt på första försöket...?

Tipstack till: E-G Haking

Gör så här (första skissen):
Använd dig av styrbommarna för att rida rakt in. Håll blicken långt fram mellan kommande styrbommar och se till att ligga kvar i samma rytm.
Anpassa hur stoppbommarna ligger utifrån vilket varv du rider i - du ska ha en stoppbom innan du rider in på kortsidan, men inte i början när du kommer från långsidan.
Om hästen vill springa eller ta svängen med innerbogen före - gör halt mellan parallellbommarna, före stoppbommen. Utan att titta ner! Upprepa halten tills hästen verkligen gör halt när du ber den.
Sedan tar du bort bommen och fortsätter galoppera i stället för att göra halt. Men hästen får inte kasta sig före med innerbogen i svängen. Gör den det, upprepa halterna och skola hästen tills den kan ta svängen i balans. Upprepa i båda varven.

Gör så här (andra skissen):
Tänk på att rida rakt fram, även efter serien. Låt inte hästen kasta sig in i kortsidan. Lägg energin på hälen, blicken och att vara still med axlarna genom hela studsen.
Bygg gärna hindren med hinderstödern bredare isär för att få lägre kryss men högre på sidorna. Då får du verkligen ett centrum på hindret. Det hjälper dig att hamna mitt på hindret. Hästen accelererar på ett annat sätt än vid enkelhindret när du har studs. Alltså blir det ännu svårare att göra halt.

Avstånd:
2,5 meter mellan studsen för stor häst. Bygg låga kryss, 30-40 centimeter (det är så tätt mellan hindren att det blir väldigt svårt om du lägger upp höjden). För ponny gäller att dra ner 20 centimeter per kategori (alltså 2,30 för D-ponny, 2,10 för C-ponny och så vidare). Höjden kan vara 20-40 centimeter för ponnyer.

Lämplig för unghästar?
Var försiktig med studsen, håll den låg, läng den lite, använd tre hinder så serien inte blir för lång.

 


Ska man inte måtta?
Måtta, det är väl helt normalt? Eller hur var det nu? Hippson frågar E-G Haking.
­- Om du går in för att måtta avståndspunkten med tyglarna är det lätt att tappa rytmen, säger E-G Haking.
Det innebär inte att man inte får öka några språng före hindret, om det behövs. Det E-G Haking vill är att galoppen ska vara jämn - för då är det lättare att "se" avståndet.
Med en jämn rytm har hästen lättare ett känna att den behöbver öka de två sista galoppsprången eller ligga kvar i samma rytm och steglängd. Ryttaren kan se om hon måste lägga till skänkeln eller hålla igen de sista sprången. Men om galoppsprången är oregelbundna i längd är det svårt att hitta distansen. Du får inget bra tryck.
- Förr var det vanligare att man satsade på att rida till i de sista galoppsprången, berättar E-G Haking.
Vi red så förr, alla red så, men då visste man inte bättre. Det betonades inte på samma sätt att man inte skulle rida till. Men tyskarna var noga med det här redan då. Nu är man mer medveten om att rytmen, takten och balansen är avgörande för språngets kvalitet. Det gäller att leverera de bvästa förutsättningarna till avsprångspunkten, säer E-G Haking.


Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

 



Denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0