Hoppning som laddar hästen

Svårighetsgrad: Medel

Hoppning som laddar hästen

Det här är en ganska svår övning. Men om du klarar av den får du en häst med stuns och studs och livsglädje, det kan Hippsons testryttare lova. Och ryttaren övar sig på tydlighet och vägval - förutom att det är en riktigt rolig övning!

Tipstack till: E-G Haking

Den här övningen går ut på att välja ett spår varje gång - ytter- eller innerspår. Ytterspåret blir en femstuds med 2,5 meter mellan hindren. Det sätter igång hästen och ger ett tryck i galoppen. Därmed blir det svårare att göra avbrottet efteråt...

Att hoppa den här övningen är helt fantastiskt kul. Bli inte skrämd av att det är mycket att bygga - testa den, tipsar Hippsons testryttare!

Gör så här:
Börja med att köra cavaletti - hinder. Kör sen omvänt, alltså hinder och sen cavaletti.

Cavaletti - hinder:
* Välj innerspåret första gången. Rid cavaletti som vanligt. Mellan styrbommarna vid E, fatta galopp. Det ska bli bett galoppsprång mellan hindren. Det är cirka 5 meter mellan hindren och hindret ska vara 40-50 centimeter högt.
* Välj ytterspåret sedan. Galoppfattnig mellan styrbommarna och sedan blir det en femstuds. Du kommer att få tryck ut! Var noga med att få balans innan du går in på kortsidan. Du får hjälp av styrbommarna och dina tidigare övningar.

Hinder - cavaletti:
Bryt av vid E, mellan styrbommarna. Välj spår som i ovanstående övning. Svårigheten ökar eftersom du fått uypp farten, jämfört med övningen ovan.

Överkurs:
Du kan byta ut travbommarna mot ett hinder, men hålla korridoren! Var alltså noga med vägen. Hitta rytm och balans från serien till enkelhindret. Det gäller att kunna hantera hur olika hästen kommer ut från studsserien jämfört med hur den känns från engaloppsprångsavståndet.

Syfte:
Hästarna får stimulans och ryttarna måste bli tydliga med vilket spår de bväljer. Du får en uppmärksam häst i och med att du alternerar inner - och ytterspår. Du behåller lydnaden inför kortsidan.

Svårighet:
Medelsvår. Kräver en del av ryttaren och hästen.

Tänk på det här:
Blicken. Du måste själv ha kolll på signalerna - när det ska bli ett galoppsprång mellan måste du rida fram, där det ska bli studs måste du hålla tillbaka hästen.

Lämplig för unghästar?
Nej


Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson



denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0