Hoppning som ger liksidig häst

Svårighetsgrad: Medel

Hoppning för jämnare sidor

- Hästar har precis som människor en stark och en svag sida vilket gör att det kan skilja på att hoppa ur sväng beroende på vilket varv du rider i. Med den här övningen får du koll på hästens olika sidor, säger hopptränaren Linda Edbohm.

Tipstack till: Linda Edbohm
Text: Hege Hellström
Ridskiss: Linda Eriksson

Värm upp så här:
Värm upp i skritt och trav. Variera vägarna och tempot. Ge hästen uppgifter! Hästen ska vara uppmärksam och följa dina vikt- och skänkelhjälper. Framridningen ska leda till avspändhet, lösgjordhet och koncentration. Tänk mycket på din sits och position, använd små hjälper.

Hästar har precis som människor en stark och en svag sida vilket gör att det kan skilja på att hoppa ur sväng beroende på vilket varv du rider i. Se till att hästen galopperar lika starkt och rytmiskt i båda varven. Växla sits och tempo. Glöm inte att arbeta i det galopptempo som du ska hoppa i.

Rid övning nummer ett så här:
Börja på de tre hindren på långsidan. Blicken ska i god tid hållas på hindret. Rid en bra väg i god rytm och balans till första hindret. Landa och galoppera lugnt vidare på fyra jämna språng till mitten av hindret och sedan på samma sätt till sista hindret. Här kan avståndet kännas kortare.

Se till att bibehålla ekipagets balans genom hela övningen. Gör övningen i båda varven.

Rid övning nummer två så här:
Hoppa ur sväng. Rid på båge till nästa hinder. Här är det viktigt att hästen följer ryttarens vikt och skänklar och att den behåller en jämn rytm med god bjudning och aktivitet ur svängen. Vänd inte för tidigt ur svängen, vägen är jätteviktig i denna övning.

Galoppera genom svängen och hoppa hindret vinkelrätt - då kommer hästen landa i den nya galoppen. Hoppa nästa hinder och gör en bra hörnpassering. Byt varv. Se till att rida exakt den väg du tänkt dig. Om hästen vinglar och/eller inte följer dig, lägg en volt.

Syfte:
Att hitta en god rytm och balans och att rida med små hjälper. Att få en häst som följer dina vikt- och skänkelhjälper.

Svårighetsgrad:
Hindren i denna övning behöver inte vara högre än en meter. Vill du göra det svårare, höj hindren. Vill du göra det lättare, sänk hindren och lägg in volter.

Tänk på:
Var tidig med blicken. Var noga med vägen. Ha en god egen balans och försök få hästen till bra balans och bjudning.

Lämplig för unghästar?
Ja

Tips!
Här kan koner ställas ut som rundmärken när man hoppar det böjda spåret. Om hästen kastar sig inåt efter hinder ett och mot hinder två på den böjda linjen rid rakt fram ett par gånger så hästen lär sig vänta på ryttarens hjälper. Avståndet mellan hindren på den raka linjen kan få var 17,5m, framför allt om hindren blir högre än 1,00m.

 



Denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0