Hoppning på snedden med tilhörande volter

Svårighetsgrad: Medel

Hoppning "på snedden" med volter

Det här är en hoppövning som tränar ryttaren på att rama in hästen och planera vägen. Att hoppa hinder "på snedden" är också en bra träning inför omhoppningar.

Sätt upp tre små rättuppstående hinder enligt skissen. Avståndet beror lite på ekipagets utbildningsståndpunkt och banans storlek. Men för en välutbildad häst räcker två korta galoppsprång mellan hindren (mät från mitten till mitten), det vill säga ungefär nio meter. Vill du så kan du bygga på serien med ytterligare hinder efter samma mönster, det beror lite på vad som får plats och hur många bommar du orkar bära ut!

 

Börja gärna i trav
Som vanligt är det viktigt att ha värmt upp ordentligt och att hästen först är framhoppad på något enstaka hinder. Var därefter noggrann med att du har tittat ut rätt linje mellan hindren innan du sätter igång. Det kan vara en fördel att först trava igenom serien, så att du får tid på dig att se vägen och känna efter hur den bör ridas.
Fortsättningsvis rids övningen i en kort men "snärtig" galopp. Rid diagonalt över de två första hindren, lägg därefter en volt och rid över hinder nummer två och tre diagonalt. Lägg en volt åt andra hållet och ta därefter hinder nummer tre igen (se skiss). Glöm inte att förbereda hästen på den kommande volten redan lite innan hindret, så att den förstår vilken galopp den ska landa i.

Vägen är avgörande
Det är viktigt att du rider mitt på hindren (även om du hoppar diagonalt) och att det inte blir vingligt. Kommer du fel på hindret efter volten beror det troligtvis på voltens storlek eller placering. Kanske blev den oval, för liten eller för stor?
Glöm inte att byta varv då och då och nöj dig när hästen hoppar balanserat genom serien. Det här är jobbigt och får hästen mjölksyra kommer den ändå inte att hoppa väl. I den här övningen bör man inte heller höja hindren för mycket. Det är nämligen inte hindren i sig utan vägen mellan dem som har huvudrollen!

Bra omhoppningsträning
Även om övningen utförs på ett städat sätt och i ett lugnt tempo så är den en utmärkt omhoppningsövning. I en omhoppning måste du kunna hålla den linje du bestämt dig för, men du måste också kunna hoppa diagonalt över hinder och svänga direkt efter dem. Och allt detta tränar den här övningen!

Lämplig för unghästar?
Nej

Tips!
Viktigt att hålla hindren låga, använd ev block, om hindren blir högre måste avståndet längas. Normala två språng mellan koppelräck är 10,25m.

 

Ann Kristin Yngve



Denna övning kommer från Hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0