Hoppbana som ger lösgjord och lydig häst

Svårighetsgrad: Medel

Hoppbana som ger lösgjord och lydig häst

Ställning, lösgjordhet och lydnad - alla tre får sig en dust i denna veckas hoppbana från Ann Liwing. Övningen kan varieras så att alla från yngre hästar till duktiga tävlinsghästar kan få sitt.

Tipstack till: Ann Liwing
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson


- Nästan alla mina övningar går ut på att få lydiga och följsamma hästar, men den här kanske är extra bra för det, säger Ann Liwing.
Det gäller att få hästen runt skänkeln och att komma åt hästen.

Gör så här:
A. Börja med att hoppa hinder nummer ett i serien, lägg sedan en volt och kom på hinder nummer två, så en volt igen och hinder nummer tre, därefter en volt.
Ungefär 40-50 centimeters höjd kan vara lagom. "Medelhästen" ska klara volter som är cirka tio meter i diameter, men det går bra att göra mindre för ponnyer och mycket större för yngre eller mer orutinerade hästar.
Var noga med att hästen "följer med" och att den rundar sig för innerskänkeln.
B. Kom på oxern och ta därefter sista hindret i serien "på snedden". Ta nästa oxer och sista hindret igen. Beroende på hästens svårighetsgrad: anpassa antal meter och antal galoppsprång enligt nedan.
C. Gör en bana av det hela! Ungefär som du värmt upp, minus volterna i kombinationen. Se skiss här bredvid.

Anpassa övningen till hästen:
Mer avancerat? Växla mellan sex och sju galoppsprång när du rider oxer-sista räcket i serien. Bygg då med 25 meter mellan oxer och räcke.
Lättare? Bygg 24 meter i stället för 25,5 meter så får du ett mer normalt avstånd för sex galoppsprång mellan oxern och sista räcket i serien.

Lämplig för unghästar? I så fall, inte helt gröna unghästar. Gör volterna stora i första delen av övningen. Och bygg med 24 meters avstånd (se ovan).

 

Syfte: Att få hästen lösgjord, lydig och följsam.

Svårighetsgrad: Medel.

Tänk på det här: Var noga med blicken och hjälperna så att hästen vet var den ska gå. Om du inte har koll på styrningen ska du vänta med övningen.

 

 






denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0