Hoppa snett och träna inför omhoppning

Svårighetsgrad: Medel

Hoppa snett inför omhoppningen

Med den här kombinerade markarbets- och hoppövningen kan du öva omhoppningstänk - att kunna hoppa "snett" över hinder - utan att det blir höga hinder som sliter på hästarna.

Tipstack till: Eva Bengtsson Lundh
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

- Så länge man hoppar lågt är det enkelt och smidigt och en bra förberedelse för omhoppning, när man ju måste kunna hoppa hindren på snedden, säger hopptränaren och ridläraren Eva Bengtsson Lundh.
Förutom att det är en kul övning får du en lydig och följsam häst på köpet.
 
Bygg så här:
Saxarna kan vara 80-90 centimeter på sidorna. Stigsprånget bygger du efter utbildningsståndpunkt - det ska vara ungefär så högt du brukar hoppa.
 
Värm upp så här:
Här är en länk till en bra uppvärmningsövning som innehåller samma bommar som denna övning = mindre bommar att släpa på!
 
Gör så här:
Kom i galopp, börja i höger varv på serpentinbågarna och hoppa hindren som står på medellinjen. Lägg ett varv på volten efter sista saxen. Hoppa saxen i volten också. Bryt sedan av och hoppa travhindret. Landa i galopp och bryt av på nytt innan du når travbommarna.
Kom på serpentinerna igen i galopp, börja denna gång i vänster varv. Lägg ett varv på volten efter sista hindret, du hoppar saxen i volten, och gå därefter ut på långsidan i galopp där du kommer på galoppbommarna och stigsprånget.

Syfte:
På travhindret med avbrott  får du en bra lydnadsövning. Galoppbommarna ger hästen hjälp med att hålla jämna galoppsprång fram till hindret.
 
Svårighetsgrad:
Medel. Hinderhöjden avgör hur svårt det blir.
 
Tänk på det här:
Hoppa mitt på bommarna på serpentinhindren (saxarna).
 

 



denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0