hoppa en åtta med möjligheter

Svårighetsgrad: Bas

Hoppa en åtta med möjligheter

Från okomplicerat markarbete till riktig omhoppningsträning - det är enkelt att variera den här hoppövningen från tränaren Linda Edbom.

Tipstack till: Linda Edbom
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
 
Hästen ska sätta sig i galoppen, hitta rytm och själv sköta avsprångspunkten med hjälp av hoppövningen från Linda Edbom. Dessutom vill Linda att ryttaren ska ta tillfället i akt att känna hur hästen beter sig i olika varv.
- Flyter den ut i ena varvet måste du använda ytterskänkeln, tränger den inåt i andra varvet, var på med innerskänkeln.
En bonus med övningen är att hästen tycker att den är dunderkul. Dessutom kan ekipage på olika nivå hoppa samma hinder, eftersom det går att göra övningen svårare och lättare beroende på väg och tempo.
 
 
Gör så här:
Bygg hinder, låt dem vara låga från början. Värm upp ordentligt, gärna med voltövningen Linda Edbom bidragit med här på Hippson.
I början tar du ut svängarna och låter hindren vara låga. Om du eller hästen är på låg utbildningsnivå går det bra att komma på i trav och låta den galoppera några språng efter hindren.
När det börjar kännas bra kan du ta snävare svängar i högre tempo och höja hindren, men till max en meter tycker Linda.
- Variera dig och använd fantasin. Börja på större väg och låt hästen hitta rytmen i galoppen. Var noga med vägen och ratta inte så mycket till hindret. Låt hästen sköta avsprångspunkterna, fokusera inte på det, säger hon.
Ta åttan några gånger, gå sedan ner och skritta och ta vara på tiden för att analysera hur det går och vad du kan göra för att förbättra nästa runda.
- När man börjar minska vägen är det ganska jobbigt för hästen, så håll inte på för länge, ta pauser.
 

Syfte:
Att hitta en god rytm i galoppen och få hästen att följa med dig på den väg du vill.

Svårighetsgrad:
Från bas och uppåt. Som lättare grundövning kan du börja i trav med större väg. Övningen kan göras svårare med snävare svängar och högre tempo.

Tänk på det här:
Ta pauser så att hästen inte blir för trött. Det blir jobbigt om man svänger snävare, särskilt för bakdelen, ofta bakknäna. "Tänk på att inte överträna din häst", säger Linda.


Du kan variera åttans storlek och form hur du vill, men ovanstående ridväg är en bra väg att börja med.


denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0