Hjälp hopphästen hitta sin egen balans

Svårighetsgrad: Bas

Hjälp hopphästen att hitta balansen

Hopphästen ska ha egenbalans och inte behöva hjälp från ryttaren för att få till de riktigt fina sprången. En häst i balans blir också lättare att korta och länga mellan hindren, utan att den tappar ryggverksamheten. Den här ridövningen hjälper till att träna hästen att balansera upp sig utan att ryttaren tar för mycket i handen.

Tipstack till: Pether Markne
 
Banhoppning handlar lite grann om att få hästen att bli som en radiostyrd bil. Den ska hålla samma takt, tempo och steglängd om inte ryttaren ber den om något annat. Det kräver förstås att hästen är både tillräckligt stark och tillräckligt balanserad. Samt att den är lyhörd för ryttarens hjälper.
Ett vanligt problem när ryttaren behöver korta hästen mellan hindren är att den tappar ryggen och därför inte kan få ett optimalt språng på nästa hinder. Den här övningen hjälper hästen att balansera sig och komma ihop sig.

Värm upp med övergångar
Värm upp hästen och rid mycket övergångar mellan gångarterna för att få den uppmärksam på hjälperna och få igång bakbenen. Hoppa sedan gärna fram över låga hinder på en stor volt.
Sätt upp två stigsprång längs ena långsidan. Det ska vara 21 meter mellan hindren. Anridning sker i galopp. Efter första hindret, öppna upp och låt hästen galoppera fram ett par steg. Lägg därefter en volt för innerhanden med en diameter om cirka 12-15 meter.

Förhöjd innerhand
Att volten ska läggas för innerhanden innebär att ryttaren vänder in hästen på volten med en förhöjd innerhand och en aktiv innerskänkel. Detta för att hästen ska lossna i innersidan, trampa in med det inre bakbenet och själv hitta stödet och komma fram till yttertygeln.
- Många hästar är ridna på yttertygeln på bekostnad av att de släppt ner ryggen. Om man rider hästen böjd på böjt spår och låter den komma fram till yttertygeln själv kommer den snart upp med magmusklerna. När hästarna väl är framme på yttertygeln kan man tävlingsrida dem, det vill säga ha dem så raka som möjligt och på yttertygeln, säger Pether.

Mot nästa hinder
Efter volten rider man an på nästa hinder.
- Ryttaren ska kunna landa utan att hänga i tyglarna. Släpp hästen framåt, säger Pether.
Hästen måste balansera upp sig och komma ihop. Den lär sig att även om dörren är öppen framåt så kan det ändå komma en annan uppgift, som att lägga en volt, och rusar inte iväg mot nästa hinder.
När hästen kan gå i en galopp som är likadan före första hindret som mellan hindren och efter sista hindret, kan man rida linjen utan en volt och då ska det vara fem galoppsprång mellan hindren.

Lämplig för unghästar?
För unghästen kan man göra en något större volt.

Tips!

Här är det viktigt att ryttaren är i god balans och kan koordinera med lätta hjälper.

 



Denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0