Hjälp att hitta rytmen mellan hinder

Svårighetsgrad: Bas

Hitta rytmen mellan hinder

Styrka, balans och rytm får hästarna öva när Peter Eriksson håller träning. Han tipsar här om enkla övningar som alla har nytta av, oavsett nivå. Höjden på hindren spelar inte någon större roll. Som uppvärmning rekommenderar han att hoppa studs.

Tipstack till:
Peter Eriksson
Text: Andrea Berlin
Foto: Jonas Klintberg

UPPVÄRMNING
För att värma upp hästen är det nyttigt med en studs som innehåller tre hinder, anser Peter. Man ska börja hoppa den lågt, cirka 50 centimeter (du kan använda bara bommar på marken första gången, om det är en oerfaren unghäst) för att sedan stegvis höja upp det mittersta hindret. Ryttaren får då tillfälle att träna sin sits, sitta stilla och hitta balans medan hästen hoppar igenom serien.

Tänk på:
• Det är viktigt att hästarna tänker framåt, men samtidigt inte har för bråttom genom studsen. Hästarna ska hinna hoppa igenom kroppen och få runda språng. Det är viktigt att de hittar sin balans och kroppskontroll. Det är lätt att hästen hamnar i framvikt och river. Följ därför med utan att kasta dig fram på halsen.

• Som ryttare kan man inte påverka så mycket när hästen hoppar studs, utan den måste själv kämpa och bli smidig. Antingen blir det bra språng eller så måste man ta om det igen tills hästen har blivit kvick nog.

• När hästen har hoppat igenom studsen bra från båda håll - avsluta. Hoppar man övningen för länge får hästarna mjölksyra och blir trötta, övningen gör då mer skada än nytta. Det är mer krävande än man tror, speciellt när mittenhindret hamnar kring en meter.

• Alla hästar kan inte alltid ha samma avstånd i studsen. Normalt sett är tre meter lagom, rider man en stor eller liten häst kan man få öka alternativt minska avståndet något. Det är viktigt att man hittar ett avstånd som är lagom, för att hästen ska kunna arbeta på bästa sätt.
 
 

Peter Eriksson tycker att studs är en bra uppvärmningsövning.



 
RÄKNA GALOPPSPRÅNG
Efter hästarnas uppvärmning på studsen är det dags att hitta rytmen och räkna galoppsprången mellan hinder (med 21 meters avstånd). Övningen går ut på att det ska se lätt och okomplicerat ut. Det ska inte synas vad ryttaren ger för hjälper, det vill säga, inga stora ryckiga rörelser med händerna och inget ojämnt tempo. Avståndet ska hoppas först på sex galoppsprång och sedan på fem, både på båge och på rakt spår.

Tips:
• När hästen värms upp, tänk på att göra övningar så att hästen lyssnar. I trav, bryt av till skritt två steg och sätt igång igen - upprepa. I galopp, öka fyra språng, ta tillbaka tre - upprepa tills hästen lyssnar.

• Tänk på att varje gång man höjer hindren så blir avståndet något kortare.

• Sitt gärna och vänta ut hästen, sätt inte för mycket fart när det bara är små hinder för hästen att ta sig över.

• Tänk hela tiden framåt ... framåt innan första hindret, inte tappa galoppen. Direkt efter landningen - tänk i stället vänta ... vänta.

• Gör en halt mellan hindren om hästen rusar på för mycket och blir för stark. Gör man det en eller två gånger brukar hästarna lära sig att vänta på ryttaren och man kan den tredje gången rida på igen och få ett bra språng.

• Väljer man den "rätta" vägen, längs en mjuk båge, blir avståndet normalt. Kortas vägen genom en rakare linje, blir avståndet trängre. Av detta kan man lära sig att rytm, vägar och avsprångspunkter har stor betydelse för resultatet på banan.

Nivå: Lätt.
Syfte: Hitta samspel med hästen, förberedelse inför tävlingssäsongen.
Tänk på det här: Är man osäker på avsprångspunkt och distanser kan denna övning med fördel göras flera gånger i veckan. Hindren kan vara små, för att inte "slita" på hästen.
 

denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0