hitta den rätta galopprytmen

Svårighetsgrad: Medel

Hitta rätta rytmen

Lär känna din häst och hitta rytmen i galoppen. Det är vad veckans ridövning hjälper till med. Men den är inget för unghästar - galoppbommar kommer senare i utbildningen för dem, menar tränaren Tomas Torgersen.

Tipstack till: Tomas Torgersen
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
 
Inspirationen till veckans markarbetes- och hoppövning har Tomas Torgersen, B-tränare i hoppning, fått från tidiga morgnar i Scandinavium. Tomas är ju tävlingsledare för Göteborg Horse Show och han har sett Tony André Hansen bli drillad på galoppbommar mången tidig morgon.
- Även när Henk Nooren hade landslagsträningar var det ofta låga hinder där man skulle få jämna, fina galoppsprång mellan hindren.
För att övningen ska ge fullt resultat säger Tomas att det är kraven man ställer på sig själv som ryttare som avgör.
- Var noggrann med att hitta formeln för att kunna rida jämna språng över galoppbommarna. Om du får det antal galoppsprång som passar och fortsätter i rytmen blir det väldigt fina språng på den lilla oxern.
Man kan också bygga på med en bana efteråt.
- Då är det bara att bibehålla rytmen så långt som möjligt, det är ju det vi jobbar med, att hitta en rytm och en takt runt hela banan.
 
Bygg så här:
20x40-bana räcker för denna övning. För hindrens placering, se skissen. Oxern får gärna ha kryssbommar i framkant.
När det gäller höjd kan du på den här banan börja lågt - men om det stämmer bra och du hittar galoppen och rytmen kan det här vara ett tillfälle att låta hästen hoppa lite större än den brukar. Även om Tomas Torgersen generellt sett är förespråkare av lägre hinderhöjder på träning.
- Jag bygger sällan högt. Jag är mycket för att bygga mellan 80 och 1,10, vi tränar ryttare och ridning - och då behöver inte hästarna bevisa att de kan hoppa jättehögt varje träning. Då har jag ändå ekipage som hoppar 1,50, säger Tomas.
 
Gör så här:
1. Galoppera över bommarna på diagonalen. Försök räkna stegen, vad är naturligt för din häst? Galoppen ska vara lugn och avspänd.
- Ligger bommarna på 22 meter finns det plats för alternativ, säger Tomas.
Inverka och understöd hästen så att steglängden blir så jämn som möjligt.
2. När 22-meterssträckan "sitter", fortsätt över de tre galoppbommarna och oxern i så jämn och rytmisk galopp som möjligt.
 
Unghästvänligt?
Övningen passar inte för unghästar, menar Tomas.
- De har så mycket att göra med att bara hitta sin egen balans. Om du är en väldigt avancerad ryrttare kan du börja med det tidigare, men först ska man ta ett riktmärke - hästen ska kunna göra hörnpasseringar och gå på stora mittvolten i egen balans innan den kan ridas över galoppbommar. Om hästen tävlar 1,10 och uppåt har den börjat komma en bit på vägen.

 

 

Syfte:
Att hitta rytmen och vad som stämmer på just din häst.

 


Svårighetsgrad:
Medel.

 

Glöm inte det här:
Tänk att alla galoppsprång ska bli lika långa, försök hitta takten. Var noga med vägen genom den långa bågen. Rid hästen runt innerskänkeln och visa gärna vägen med ett ledande tygeltag. Om man drar i innertygeln har hästarna svårt att hitta takten i galoppen.

 




denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0