hinderövning för heta hästar

Svårighetsgrad: Medel | Bas

Lär hästen vänta på hindret

Extra bra för heta hästar är denna enkla hoppövning, som lär hästen att vänta. Sedan kommer även en övning som får hästen att galoppera på.

Tipstack till: Thomas Mattsson
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
 
Både hästar och ryttare måste ofta lära sig att vänta på hindren - i stället för att hästen rusar och/eller ryttaren kastar sig framåt.
- Den här övningen ger en god inverkanskontroll för ryttaren, säger ridläraren Thomas Mattsson, som håller hoppträningar i bland annat Värmland, Stockholm och Norge.
Han säger att vi måste våga få hästen att vänta.
- Rusar den? Gör halt! Om hästen rusar är den olydig för förhållningar och då måste man backa och göra halt, så att man får hästen att vänta.
Men det är ingen bra idé att hänga sig i tyglarna - ta och ge, rid med mjuk hand, instruerar Thomas.
- Rid med signaler och inte med råstyrka. Det är bra att jobba med rösten! Ibland får man vara lite tydlig med grundhjälperna.
Det är bra med upprepningar, tipsar Thomas.
- Går det åt skogen, ta en vilodag och gör om övningen igen. Det är som att lära sig alfabetet, vi kan inte hoppa över A för att den ser konstig ut, alla bokstäver måste med.
Efter att du övat kort galopp en stund är det bra att gå åt andra hållet och få till en större, mer tävlingsmässig galopp.
 
Fler och fler heta hästar
Vi ser allt fler heta hästar eftersom aveln arbetar mot en lättare och sportigare häst, så övningar som den här är extra tidsenliga, menar Thomas.
- Man kan inte bara säga "min häst sprang på tävlingen", man måste då ha övningar som den här att falla tillbaka på.
Thomas menar att det är viktigt med ett grundsystem och en tränare man litar på.
- Du måste tro på systemet och du måste kunna tänka "om jag gör så här så blir det så här". Alla får problem, men då ska man vara trygg i sitt system så att man har något att falla tillbaka på.
 
Gör så här:

Skiss 1
. Bygg låga hinder, 40-50 centimeter, så att du vågar störa hästen utan att koncentrera dig på hindren. Rid på fyra korta galoppsprång mellan hindren. Om hästen rusar, gör halt.
 
Skiss 2.
Bygg hinder på omkring 1 meter till 1,10. Rid i normal galopp på räckena. Det blir tre galoppsprång mellan dem i vanlig galopp. Normalavståndet är 14 meter, men man får tänka på att det blir kortare galopp inomhus och att hästarna ofta är vana vid att gå i en kortare galopp. Anpassa avståndet.
- Men det är bra att öva på en större galopp, trenden just nu är att bygga ut. Och åtminstone i Stockholm finns stora ridhus så att det blir möjligt, säger Thomas.
Den här övningen ger rytm och balans och tränar ryttaren i att våga vänta.
 
Kort ridhus?

Bygg ett hinder mindre. Tänk på samma sätt som om du hade haft fler hinder - låtsas att det står ett hinder till längre fram. Du får samma övning, men med lite mindre effekt.

 

Syfte:
Att öva rytm, balans och rakriktning. Att ryttaren övar sig på att våga vänta.
 
Svårighetsgrad:

Bas - medel. Beror på hur du gör med avstånd och höjder.
 
Tänk på det här:

Använd rösten om din häst rusar. Du kan göra halt - men dra inte bara i tygeln. Våga inverka, hästen lär sig inget om den får rusa gång på gång.




Skiss 1.



Skiss 2.


 

Ponnyavstånd?

Om du ska hoppa hinder med ett eller två galoppsprång mellan räknas det som kombination. Då måste du gå till avståndstabellen i tävlingsreglementet (TR) för att se hur du ska bygga för ponny. Även om du har bommar med korta avstånd är det avståndstabellen som gäller.
 
När du ska ha fler galoppsprång mellan hinder kan du använda följande riktlinjer:
 
3 galoppsprång mellan hinder - dra av 1,5 meter från storhästavståndet för D-ponny, ytterligare 1,5 meter för C-ponny och ytterligare 1,5 meter för B-ponny (Dra alltså av 1,5 meter totalt för D-ponny, totalt 3 från storhästavståndet för C-ponny och totalt 4,5 meter för B-ponny).
 
4 galoppsprång mellan hinder - dra av 1,75 meter från storhästavståndet för D-ponny, ytterligare 1,75 meter för C-ponny och ytterligare 1,75 meter för B-ponny.
 
5 galoppsprång mellan hinder - dra av 2 meter från storhästavståndet för D-ponny, ytterligare 2meter för C-ponny och ytterligare 2 meter för B-ponny.
 
6 galoppsprång mellan hinder - dra av 2, 25 meter från storhästavståndet för D-ponny, ytterligare 2, 25 meter för C-ponny och ytterligare 2,25 meter för B-ponny.
 
7 galoppsprång mellan hinder - dra av 2, 5 meter från storhästavståndet för D-ponny, ytterligare 2,5 meter för C-ponny och ytterligare 2,5 meter för B-ponny.
 
Thomas Mattssons kommentar och förklaring:
- Om vi har fem galoppsprång för stor häst är det ett avstånd på 21,5 m - 20 m. Minska det med två meter till 19,5 - 20 m för D-ponny, 17,5 till 18 för c-ponny och 15,5 - 16 för B-ponny. Sen kan det bli lite individuellt om hindren står kort ur sväng så att man förlorar fart, till exempel, men det här är generella riktlinjer.
När man gör bomövningar kan stora hästar och c-ponnyer gå på samma avstånd, berättar Thomas.
- Sex galoppsprång, 24 meter, gör att hästar kan ta sex galoppsprång och C-ponny kan ta sju.
Om du har en d-ponny i gruppen måste du däremot korta.
- Eller be ponnyerna i gruppen att rida på ett extra. Om du har bommar med 15 meter mellan och de stora ska gå på fyra mellan de två första och därefter fem, kan ponnyerna gå på fem-fem. Bommar är ändå inverkningsövningar, det handlar om att inverka på galoppen.

denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0