Håll bogen på plats när du rider på volterna

Svårighetsgrad: Medel

Ur volten in i skänkelvikning

Skjuter din häst gärna ut bogen i volten och har lite svårt att bli helt lösgjord? Då är det här definitivt en övning för dig!

Tipstack till: Tina Andersson

Övningen är väldigt lösgörande och hästen blir som "smör" efter bara ett par gånger. Dessutom är den en bra hjälp till att få hästens ytterbog på plats i volten.
Rid på en av de stora volterna. Hästen ska gå i en energisk, men inte överilad arbetstrav. Den måste vila på steget och du ska känna att både du och hästen hinner med.

Börja med att motställa
Motställ hästen. Rider du i höger varv ska hästen vara ordentligt vänsterställd, på gränsen till förböjd i halsen. Den ska fortfarande spåra på voltspåret och får alltså inte skicka ut bakdelen. Led eventuellt lite för att visa hästen vägen.

Skänkelvik mot spåret
När du når den öppna delen av volten går du över i en ganska tvär skänkelvikning undan vänster skänkel om du rider i höger varv. Hästen ska fortsätta att vara på gränsen till förböjd genom hela skänkelvikningen. Flytta hästen ut till spåret, rid en båge och fortsätt därefter i det nya varvet med samma övning.


 
SYFTE
Att få hästens ytterbog på plats i voltspåret och att hjälpa den till lösgjordhet.

SVÅRIGHETSGRAD
Lätt A och uppåt.

LÄMPLIG FÖR UNGHÄSTAR?
Nej, istället kan du rida något utåtställd på öppna delen av volten och sedan göra en omställning tillbaka när du når stängda delen av volten. Var försiktig vid omställningen och låt den ta ett par steg, var tydlig och led ev med innertygeln så att hästen förstår att den ska vara kvar på volten.
 

Denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0