Gymnastikserie som tränar självförtoendet

Svårighetsgrad: Bas

Relativt enkel gymnastikserie på medellinjen

Att ställa gymnastikhoppningsserier på medellinjen har många fördelar. Dels kan man rida från båda håll och varva mellan att landa i vänster och i höger galopp. Dels har varken häst eller ryttare några väggar att stödja sig emot.

 
Den här övningen liknar egentligen studshoppning, men istället för hinder används på ett par ställen galoppbommar. Anridning sker i trav över tre cavalettis, medan resten av serien rids i galopp.
Avstånden stämmer för en stor häst, för låga hinder och för en ganska normal arbetsgalopp. Tanken är att ryttaren inte ska behöva göra så mycket mer än att se till att hästen är rak och hoppar mitt på hindren. I övrigt ska hästen jobba med bommar och hinder ganska självständigt.

Kan göra kryssen till räcken
Ställ upp hinder och bommar på medellinjen enligt skissen. Börja med tre travbommar/cavaletti och det efterföljande krysset. Tre meter efter krysset, det vill säga på "studsavstånd", ligger en bom. Därefter är det sex meter, ett galoppsprång emellan, till nästa bom. Bommen följs direkt av ett kryss, sedan tre galoppbommar och slutligen en oxer.
Vill du höja serien efter hand kan du lägga upp kryssen till räcken och höja samt bredda oxern (då kommer avstånden mellan hindren att bli trängre).

Hjälp med avstånden
För hästens del är den här typen av övning gymnastiserande, den passar inte minst för lite orutinerade hästar (och ryttare!) som man vill hjälpa med avsprångspunkten. Att rida igenom en sådan här övning någon gång i veckan är också utmärkt för att mjuka upp den annars specialiserade dressyrhästen.   
När det gäller ryttaren så får han eller hon möjlighet att träna på sin sits, både mellan och över hinder. Tänk på att ha ganska låg tyngdpunkt, även om du står i lätt sits, så att du inte tippar framåt. Du ska ha lite "puckelpist-känsla" i knäna genom serien!

Anki Yngve
 


SYFTE
Träna upp hästens självförtroende och smidighet. Ryttaren får chans att öva på sits, position och blick över och mellan hinder.
 
SVÅRIGHETSGRAD
Relativt enkel övning. Kan göras svårare genom att några av galoppbommarna byts ut mot hinder.
 
VIKTIGT!
• Hästen ska hoppa mitt på hindren och får inte skjuta ut bogen eller tränga åt något håll.
• Om du vill rida an i galopp i stället för i trav måste de tre travbommarna plockas bort eller ersättas av galoppbommar.
• Blir hästen stressad av alla galoppbommar (händer ibland med yngre hästar) - plocka bort några av dem.

LÄMPLIG FÖR UNGHÄSTAR?
Tänk på att de första gångerna bygg på övningen så hästen inte måste hoppa rakt in.

TIPS
Avstånd travbom till kryss/litet hinder 2,5m.
 

denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0