Gymnastik för hopphästen

Svårighetsgrad: Medel | Bas

Gymnastikövning för hopphästen

Den här övningen ger bra variation till "vanlig" studshoppning. Principen är egentligen densamma, men vartannat hinder i studsserien har bytts ut mot en markbom.
 
Hästen förblir uppmärksam i varje galoppsprång, men eftersom vartannat språng sker över en bom på marken kan själva hindren varieras mer och läggas upp lite högre än i en traditionell studsserie. Hästen hinner helt enkelt landa och galoppera över markbommen innan det är dags att lyfta igen.

 

Inget självändamål med höga hinder
Du tränar upp din hästs koordination och teknik samtidigt som de exakta avstånden och flytet i övningen ger den självförtroende. Tänk dock på att gymnastikhoppning är ansträngande för hästen, pausa ofta och rid inte igenom serien för många gånger.
Det finns heller inget självändamål med höga hinder. Håll det hellre lite lågt så att hästen har roligt och slipper bli nervös. Dessutom sliter det mindre på senor och leder med lägre hinderhöjder. Hindren i en gymnastikhoppningsserie bör aldrig överstiga 1,10 m. Se till att du har en kunnig medhjälpare som hjälper dig att justera avstånd och hinderhöjder. Allra helst bör det såklart vara en utbildad tränare!

Så gör du!
På bilden ligger det en galoppbom ungefär 3 meter framför hinderserien. Cirka 3,5 meter efter första hindret ligger det en bom och ytterligare 3,5 meter bort kommer ett hinder till. Är hindren väldigt låga eller hästen kortgalopperad kan avstånden kortas något. Har hästen å andra sidan lång galopp och hindren är höga kan avstånden längas. Serien går att bygga på med ytterligare bommar och hinder, tänk bara på att det blir jobbigare för hästen ju fler språng serien innehåller.Börja försiktigt med en bom och ett hinder. Sedan kan du bygga på serien efter hand. Skulle du ha en överförsiktig häst kan det vara klokt att skippa bommarna mellan hindren. Risken är annars att den blir nervös av alla ”pinnar” på marken och stressar upp sig i onödan.
Rid an på första hindret i en mycket lugn och balanserad men ändå energisk galopp. Kommer du bara rätt in på hindret handlar resten av serien mest om att vara följsam och hålla linjen. Hindren kommer i ett, så det finns ingen tid till att sitta och reglera en massa i tyglarna.

Hästen blir uppmärksam
Ett syfte med bommarna mellan hindren är att göra hästen uppmärksam. Bommarna påverkar också tekniken i språnget, eftersom hästen ser bommen i svävmomentet och förstår att den måste anpassa sin landning för att få ett bra galoppsprång över bommen. Att det kallas för gymnastikhoppning beror på att en sådan här övning är jättebra gymnastik för hästen, den får jobba igenom hela sin överlinje. Tänk dock på att hästen måste ha sådan frihet för huvud och hals att den kan se bommar och hinder samt balansera sig ordentligt.
Sluta gärna med en lite enklare serie, till exempel genom att plocka bort bommar och hinder så att det bara är något hinder kvar. Då kommer hästen hem till stallet med ett färskt minne av att träningen var rena rama barnleken. Framför allt är detta viktigt om du sitter på en yngre häst.

Lämplig för unghästar?
För den unga hästen börja lågt och ev i trav första gången, bygg på hinder för hinder. För den riktigt unga hästen är detta ingen bra övning. Den bör kunna hoppa enkelhinder med bjudning, och hinder i följd.

Tips!
Om övningen placeras på medellinjen kan du variera varv. Avstånd att föredra 3,0 galoppbom till hinder, 3,5 galoppbom efterhinder, 3,0-3,2 till hinder osv men det beror på hästen storlek och utbildningsnivå och hindrens storlek.

 

Ann Kristin Yngve
Denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0