Fyra volter i en gör hästen mjuk som smör

Svårighetsgrad: Medel

"Fyra volter i en" gör hästen mjuk som smör

Det här är en variant av den klassiska voltövning som vi tipsat om på Hippson.se tidigare. (Se den ursprungliga övningen här!) Men i den här varianten lägger man, förutom två mindre volter ut från den stora volten, även två små volter inuti volten.

Tipstack till: Carina Svensson
 
Vi tar hela övningen från början. Gå in på stora mittvolten och börja med att hitta ett runt voltspår. Använd dig gärna av riktmärken längst med långsidorna så att volten blir lika stor varje gång.
Börja sedan att lägga volter, dels inåt på de stängda delarna av volten, dels utåt på de öppna delarna (se skiss). Allra första gången kan vägen ridas i skritt, därefter rider du i trav och om du känner att du behärskar det även i galopp.
 
Extremt lösgörande
Fördelen med den här övningen är att den är extremt lösgörande, hästen blir som smör att rida! För ryttaren tränar den koncentrationsförmågan, det händer så mycket hela tiden att det nästan känns som att rida ett dressyrprogram.
Det du som ryttare i första hand ska tänka på är att vägen är korrekt, att voltspåret inte ändrar storlek eller form, och att de små volterna läggs på samma ställe, varv efter varv. Rid inte fortare än att du känner att hästen är i balans, spårar och att du hinner ställa och böja den efter volterna. Hoppa över någon av de mindre volterna om det blir för stressigt.
 
I galopp
Om du har tillgång till exempelvis en 20x60-bana och hästen är befäst i förvänd galopp så är det väldigt nyttigt att rida övningen även i galopp. Då gör du volterna utåt, där hästen får gå i förvänd galopp, större - de kan vara upp till 20 meter i diameter.
Övningen är ansträngande för både häst och ryttare (inte minst om den rids i galopp!) så håll inte på för länge. Eftersom övningen innehåller väldigt många små volter är det inte heller något man bör rida varje dag - men gärna någon gång ibland då du känner att du inte har fått loss din häst ordentligt.
Man kan vara fyra till fem ryttare på volten samtidigt när man gör den här övningen, men med fler än så kan det bli trångt. Glöm inte att byta varv emellanåt!

Lämplig för unghästar?
Var försiktig med unghästen men om du vill pröva är det lämpligt att i de små volterna bryta av till skritt och skritta, då tränas igång och avsaktningar. Eller göra hela övningen i skritt.

 
SYFTE
Att få en mjuk och lyhörd häst som är lösgjord både psykiskt och fysiskt. Träna ryttarens koncentration och koordination.
 
SVÅRIGHETSGRAD
Ju högre tempo desto svårare blir övningen. Alla ryttare kan rida den i skritt och de flesta klarar även av den i trav. För att rida den i galopp behöver man vara relativt avancerad. Då behövs även en större ridbana eftersom volterna utåt i förvänd galopp bör vara minst 15 meter i diameter.
 
VIKTIGT!
Du ska känna att du har kontroll under övningen. Känns det som att hästen bara sladdar runt och du inte hinner med, då gör volterna mer skada än nytta. Gå i så fall tillbaka till en lägre gångart eller ett lugnare tempo. 
 

denna övning kommer från Hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0