Första samlingen

Svårighetsgrad: Bas

Första samlingen för unghästen

Samling kommer sent i unghästens utbildning. Men det går att börja på ett enkelt sätt om man har övningarna som gör jobbet åt en. Med veckans unghästövning slipper du streta men får ändå en bra börja-med-samling-effekt.

Tipstack till: Susanne Böök
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
 
– Den här övningen är jätteenkel men ibland är det det som behövs. Den gör att hästen måste samla sig lite, sakta, säkert, taktmässigt, säger Susanne Böök, diplomerad unghästutbildare och ridinstruktör.
Målet med att öka och minska volten långsamt på en unghäst är att hästen ska bli så känslig för hjälperna att man bara behöver titta dit man ska.
– Det har man igen i både dressyr och hoppning, att man bara behöver titta och så vänder hästen. Det är ju målet vi har med ridningen, att ha så små hjälper som möjligt och det är ju det som är så häftigt att man till slut bara kan tänka så gör hästen som man tänkt!

Aktiverar enkelt bakdelen
Ett annat syfte med övningen är att få hästen att samla sig utan att man behöver börja streta, dra och driva en massa.
Susanne Böök gillar övningen eftersom hästen på ett enkelt och självständigt sätt aktiverar bakdelen mera och behåller sin taktmässighet. Framför allt tycker hon det är kul att hästen förbättrar sig så snabbt, särskilt i galopparbete i övningen.
– I galopp kanske man inte kommer in så långt från början men det brukar förbättras väldigt fort. Helt plötsligt märker man att man kommer in längre och att galoppen fortfarande är taktmässig och rytmisk. Det blir ganska konkret att ta på, en förbättring, ”Wow, där var vi inte från början!”.
Extra bra är övningen för heta hästar som man lätt blir dragande på. De bromsas av övningen  utan att man drar dem i munnen hela tiden.

Gör så här…

…börja på 20-metersvolt…
Börja på en 20-meters volt och gå in ungefär till 15 meter. Du kan göra övningen i trav eller galopp.
Hitta en trevlig arbetsgalopp. Stå i lätt sits om det är en ung häst. För att du ska sitta ska den ha kommit ganska långt, det beror på utbildningsståndpunkt och styrka. Ett generellt råd är att börja övningen i lätt sits/lättridning och att sitta ner när övningen funkar bra.
– Många sitter ner väldigt mycket och tidigt tycker jag! Det blir tuffare för hästen, säger Susanne Böök.
Hästen ska jobba precis som på volten; ställd i rörelseriktningen gå på två spår. Tänk att du ska styra inåt. Hästen ska vara tvåspårig hela vägen och ska följa voltspåret som går lite inåt. Inner hand ska vara ledande. Ytter ska reglera ställningen. Ytter skänkel är aktiv, det ska vara vändande hjälper, inner hand och ytter skänkel. Inner skänkel ska bara finnas där och säga ”vänta” om hästen kastar sig inåt, plus att den ska få hästen att skåla sig.
Känner du att hästen tappar takt och balans måste du korrigera genom att lätta på sätet och öka volten.
– Titta dit du ska, det är jätteviktigt. I och med att du vänder huvudet inåt följer höfterna med. Det hjälper hästen att förstå.

…och låt det ta tid att komma in.
Låt det ta tid att komma in, mellan ett och två varv innan du är inne på den mindre volten. Var lyhörd och känn efter.
– Det ska inte ta hela dagen men låt det ta tid. Hur lång tid är väldigt beroende på hästen. Det viktiga är att hästen bibehåller takt och balans, När hästen tappar dem har det antingen gått för fort eller så har du hamnat på en för liten volt, tipsar Susanne Böök.
När du ska ut från den lilla volten ska det också få ta tid, minst ett par varv. Inner skänkel är den som driver hästen utåt men det ska inte bli skänkelvikning. Ytter skänkel stoppar upp om hästen forcerar åt sidan.
– Att skynda utåt eller inåt är ett sätt för hästen att komma undan. Då jobbar den inte hela vägen så då får man bromsa upp med inner skänkel om man minskar eller ytter om man ökar.

Svårighetsgrad:
Hästen ska kunna arbeta hyggligt framåt-nedåt i alla gångarter när ni ska börja jobba med lite samling. Grundläggande att hästen alltid bjuder framåt-nedåt. När det sitter kan man smaka på samlande arbete som den här övningen.

Tänk på det här:
Bibehåll takten och rytmen. Steglängden får gärna bli något kortare men takten ska vara den samma. Var lyhörd på när det börjar bli jobbigt för hästen, att hästen tappar takt och balans. Då får du mjukna och öka volten.

Syfte:
Att börja smaka på samling. Att mjukt samla hästen med en hand som fungerar som vid övrig ridning – alltså utan att den blir bromsande. Man ska inte dra hästen in i samling, och den här övningen är bra för här är det övningen som får bakdelen att sätta sig under.



Susanne Böök om unghästutbildning:
– Många hästar saknar grundläggande träning och disciplin! Den viktigaste träningen av allt är att få hästarna att fokusera på mig och respektera mig. De ska stanna när jag stannar och gå när jag går, de ska vara samarbetsvilliga, lyhörda och lydiga, säger diplomerade unghästutbildaren Susanne Böök.
– I första hand arbetar jag från marken. Jag kollar alltid av att hästarna förstår mina kommandon och att de är fokuserade innan jag sitter upp. De måste vara fokuserade och trygga. Och förstå kommandon som smackningar och ”ptroo”.
– Jag jobbar mycket i lina och lär dem kommandon. Trav, galopp, ptroo. Förstår de det på lina blir de väldigt lydiga. När man sitter upp får man introducera de nya hjälperna tillsammans med kommandona. Sen, så småningom, tar man bort rösten. Målet är att bara använda lätta hjälper.
– Det viktigaste är grundläggande hantering och att hästarna vet vad man vill och begär av dem. De kan vara ganska nonchalanta, men om de vet vad man begär och ger dem beröm vill de gärna vara till lags. Många hästar har inte respekt och förtroende för sin ryttare. De måste acceptera dig som sin ledare och erkänna att du är ranghög. Det handlar inte om att slå eller så utan om att de ska titta till dig precis som de tittar på den ranghöga i hagen. Respekt och förtroende går hand i hand. Först då kan de slappna av och fokusera och utföra det du begär av dem.

denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0