förbered dig och hästen inför saxen

Svårighetsgrad: Avancerat

Förbered dig och hästen inför "saxen"

Många ryttare på högre nivå tycker att "saxen" är en riktigt klurig rörelse att få till. Saxen består av galoppslutor över medellinjen med galoppombyte var sjätte steg. Det är många moment som ska klaffa och det är lätt att både slutor och byten blir svajiga. Jan Brink har flera tips på hur man tränar förberedande inför saxen.

Tipstack till: Jan Brink

Under clinicen på Göteborg Horse Show visade Jan en ny variant på hur man kan arbeta för att förbereda inför Grand Prix-rörelsen "saxen".

Så gör du (skiss 1)
Värm upp hästen ordentligt så att den är igång. Rid i en samlad och aktiv galopp. Om du startar övningen i vänster varv ska du börja med att rida några steg i vänster öppna längs långsidan.
Gå därefter in i sluta fram till medellinjen. Fortsätt i samma sluta längs med medellinjen i fem steg. Därefter flyttar du hästen åt sidan i sluta i fem steg och fortsätt sedan framåt i fem steg. Upprepa så länge du har ridbana att rida på. Det här är en väldigt bra balansövning och det är även en bra övning att räkna antalet steg i slutan, utan att krångla till det med byten.
Självklart ska övningen även ridas i andra varvet.

Träna själva bytet (Skiss 2)
För att träna själva bytena i saxen tipsar Jan om hur man kan rida en galoppsluta in till kvartslinjen. Där fortsätter man rakt fram några steg för att sedan flytta in bakdelen något. Gör ett byte och fortsätt ut till spåret i galoppsluta i den nya galoppen. Träna tills det sitter.

När båda övningarna flyter utan problem kan du testa att koppla ihop dem och göra en "kvarts" eller "halv" sax. Rid inte hela rörelsen på en gång.

Svårighetsgrad
Intermediaire och uppåt

Syfte
Få bra slutor och raka byten i saxen

Tänk på
Ryttaren ska tänka på sin sits, att man inte skickar flera motstridiga budskap till hästen. Tänk också på att inte rida övningen för länge, den är ganska tuff för hästen.

Lämplig för unghästar?
Nej

 

Skiss 1

Skiss 2 

Denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0