Fatta galopp från bakdelsvändning

Svårighetsgrad: Medel

Fatta galopp från bakdelsvändning

Bakdelsvändningen är en rörelse som automatisk får hästen att samla sig och flytta sin tyngdpunkt bakåt. Genom att förlägga en galoppfattning efter skrittpiruetten ökar man samlingen ännu mer.

Skiss: Linda Eriksson
Text: Karin Belin

I en bakdelsvändning så för hästen sin framdel på en liten volt runt sin bakdel, som samtidigt trampar på en mindre cirkel. Genom att utnyttja samlingen efter skrittpiruetten till att fatta galopp så underlättas fattningen eftersom både häst och ryttares tyngdpunkt ligger det inre bakbenet. När vändningen är klar så har det benet blivit det yttre bakbenet, som alltså belastas vid galoppfattning.

När du fattar galopp ska vikthjälperna vara på samma plats som under skrittpiruetten, dvs på det nya yttre bakbenet, men skänklarna däremot ska byta plats. För att inte riskera att falla framåt och störa hästen i fattningen så bör ryttaren räta på sig nästan överdrivet.

Genom att göra skrittpiruetten några meter efter hörnet får man en galoppfattning strax innan kortsidan, vilket naturligt bromsar hästen så den inte rusar iväg i fattningen. De första galoppsprången brukar vara av bäst kvalitet. Bryt av till trav och sedan skritt eller direkt till skritt, beroende på svårighetsgrad och gör en ny vändning.

Nivå: Från Lätt A
Syfte: Utöka samlingsgraden ytterligare. Förfina hjälpgivningen. Ryttaren får öva på sina vikthjälper.
Tänk på:
Behåll vikthjälperna i fattningen som de var under bakdelsvändningen. Luta dig inte framåt och titta inte ned i fatttningen.
Lämplig för unghästar? Nej
Tips: Kan vara bra för hästar som vill kasta sig in i fattningen. Var noga med att bjudningen finns med i hela övningen.



denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0