Få koll på koordinationen

Svårighetsgrad: Medel | Bas

Koll på koordinationen

Den här övningen ger bättre koordination av hjälperna och du övar på både vändande och böjande hjälper. Hästen blir genomsläpplig och du kan variera svårighetsgraden från bas till avancerad!

Tipstack till: Ulf Lind
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
 
Ridläraren Ulf Lind gillar veckans dressyrövning eftersom den funkar på hästar och ryttare av alla sorter. Det går att rida övningen på enkelt vis eller jätteavancerat - välj själv!
 
Gör så här:
1. Markera spår!

Börja med att märka ut ett voltspår. Kratta ett spår, markera det med spån, eller använd koner.
- Det är viktigt att markera spåret eftersom det hjälper ryttaren att hålla blicken lagom långt framför hästen. Om man tittar för långt framför hästen får man inte greppet om jämvikten, det blir att man tittar in mot mitten av volten och man tappar känslan, säger Ulf Lind.
Voltspåret kan vara stort eller litet beroende på din och hästens utbildningsnivå.
 
2. Välj ditt spår!
Nu kan du börja rida, i en gångart i taget. Känn efter i varje varv hur hästen känns. Om hästen trycker inåt ska du rida precis utanför det markerade spåret. Om hästen vill glida ut väljer du i stället att gå precis innanför det markerade spåret. Det här ger dig hjälp med både att rida det rätta voltspåret och med att rakrikta hästen.
 
3. Gör övergångar!

När du klarar första delen av övningen och behärskar en gångart i taget kan du börja göra övergångar medan du fortsätter att rida innanför eller utanför spåret.
- Bygg på svårighetsgraden genom att fokusera på takten, så att du klarar att ha ren och bärig takt medan du gör övergångarna på voltspåret. Om du klarar det har du kommit så långt att övningen ger genomsläpplighet.

 

Syfte: Hästen blir genomsläpplig, något som har att göra med att hästen låter sig ridas i längdled, att det inte blir en tröghet i svaret vare sig framifrån eller bakifrån. Syftet med övningen är också att ryttaren ska bli bättre på att koordinera hjälpgivningen på böjt spår.

Svårighetsgrad: Bas - medel. Första delen av övningen är enklare, men med mindre volt och täta övergångar blir det svårare. En riktig utmaning som ligger på avancerat-nivån är att göra övergångar till och från förvänd galopp.

Tänk på det här: Ta dig tid att markera voltspåret, annars får du inte ut lika mycket av övningen.


Märk ut spåret som du tänker rida på.


denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0