Få förhållningen att gå igenom

Svårighetsgrad: Bas | Medel

Få din förhållning att gå igenom

Om du lyckas få din häst att ta förhållning och innerskänkel har du vunnit mycket. Den här veckans hoppövning ger dig knep för att lyckas. Dessutom ger övningen flyt!

Tipstack till: Mikael Carlstedt
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
 
Flyt är ledordet i veckans hoppövning, som kommer från den diplomerade ridinstruktören Mikael Carlstedt. Han driver Dressyrhoppet - ett företag som sysslar med utbildning av hästar och ryttare i hoppning och dressyr. Själv tävlar han allt från unga hästar till svår hoppning.
Flyt innebär bland annat att hästen är mjuk i sidorna och bibehåller rytmen i galoppen. Och att den tar innerskänkeln - något verkligen inte alla hästar gör, enligt Mikael. 
- Konerna gör att du tvingar ut ekipaget i hörnet. Men hästen trillar många gånger genom hörnpasseringarna. Det gäller att kunna rida en halvsnäv sväng på ett mjukt och bra sätt, det ska vara välbalanserat.
Det gäller att ta de förhållningar som krävs och att stötta hästen. 
- Stöd på yttertygeln är aldrig fel, säger Mikael. 
Se till att hästen går bort från innerskänkeln. 
- Om det verkligen inte fungerar kan man hjälpa till med att höja innerhanden - men helst inte.
 
Förberedelse och "examen"
När ryttarna rider sista delen av dagens övning ska förhållningen gå igenom. Ofta brukar det fungera eftersom man tränat på det i de förberedande övningarna. 
- Om inte förhållningen går igenom blir man tvungen att bromsa även i det tredje galoppsprånget. Det blir tydligt för tränaren, han eller hon ser om förhållningarna funkar. 
Övningen hjälper till att få hästen att vänta på hindret.
- När förhållningen är färdig får hästen varsågod, men det betyder inte att hästen kan skena - mjuknar man betyder det varsågod hästen, här kommer ett hinder som det är din uppgift att hoppa.
 
 
Gör så här:
 
A.
Värm igång på stora mittvolten, över de tre travbommar som ligger där. Hindren på bågen ska stå så långt ut så att du kan rida innanför dem på stora mittvolten (som dock inte blir exakt som skolbokens "stora mittvolt" eftersom du måste rida innanför på andra långsidan). Vänd genom volten då och då så att du rider i båda varven.
 
B. Gå ut på fyrkanten, du ska jobba med den stora bågen på långsidan, i galopp. Hindren ska inte vara så stora. (Till tränare: Är det en basnivågrupp kan du ha bara stöden och bommarna på sidan). Följ fyrkanten, runda kavalettibommarna, runda konen, hoppa lydnadshindret, fortsätt på bågen och runda konen, hoppa nästa lydnadshinder, runda konen och ut på fyrkanten. Tempoväxla på långsidan. Ta bågen på långsidan igen, och så vidare. Gör därefter övningen i andra varvet.
 
C. Den här volten bjöd Mikael på i en annan övning på Hippson, men i dag ska du lägga upp bommarna på sockerbitar. Det höjer svårighetsgraden. Du kan höja mittenhindret om det går bra, för att få hästen att jobba med språnget. Bygg med två markbommar utrullade 20-30 centimeter från räcket, det hjälper hästen att backa av och läsa av höjden. 
 
D. Tre räcken med mellan 12 och 13 meter (12 för den som rider medelsvår, 13 för lättklassryttare på lägre nivå) emellan blir dagens examensövning. 
- Vi jobbade med tempoväxlingar på långsidan när vi värmde igång. Nu ska vi se att allt fungerar, säger Mikael.
Det är tre galoppsprång mellan varje hinder. 12 meter är lite trångt och du ska hoppa in helt normalt, ta en förhållning och hinna mjukna till hinder nummer två, landa, ta förhållning och hinna mjukna. 
- Du ska inte landa och hålla hästen hela vägen till nästkommande hinder. Att klara den här övningen är rätt svårt om du har 12-13 meter mellan hindren.

 

Syfte:
Den här övningen är tänkt att få hästen att vänta på hindret. Hästen ska vänja sig vid att du gör förhållningar och avstämningar. Du får koll på om förhållningarna fungerar, liksom om hästen tar innerskänkeln.

 

Svårighetsgrad:
Bas - Medel. Du kan göra övningen svår om du skickar upp hindren. Är du duktig på att rida långsidan med tre räcken lägger du in en bana, och kan rida ett eller två varv.

 

Tänk på det här:
Börja redan på marken med att få förhållningarna att gå igenom. Din huvuduppgift är att du ska kunna mjukna så att hästen kan hoppa självständigt.

 


Övning A.


Övning B.

 

Övning C.

 

Övning D.



denna övning kommer från hippson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0