Få bogarna på plats- med bra övningar

Svårighetsgrad: Medel | Bas

Bra övning för häst som skjuter ut bogen

Att hästen skjuter ut eller in bogen har att göra med att den är oliksidig, vilket de flesta hästar är. Tränaren Anna Dufva bjuder på bra övningar för att få en mer liksidig häst med bogarna på rätt plats.

Tipstack till: Anna Dufva
Text:
Hege Hellström
Illustration:
Linda Eriksson

Många hästar skjuter ut bogen, och ofta är anledningen att de är oliksidiga.
- De flesta hästar är oliksidiga redan från födseln precis som vi männinskor. Om man till exempel är högerhänt så har man lättare för att använda höger hand eller ben om man vill kasta eller sparka en boll, säger tränaren Anna Dufva.
- Om hästen skjuter ut höger bog är den kort i vänster sida. Den kommer att vilja gå kortare i vänstra sidan i båda varven, säger dressyrtränaren Anna Dufva.

Gummisnodd på båda sidorna
Hon brukar använda en liknelse för att eleverna ska förstå lättare.
- Jag brukar säga att hästen har en gummisnodd på varje sida. Snoddarna börjar vid nacken och går hela vägen till svansen. Den ena snodden blir kortare, innersidan eller den sidan dit hästen är böjd. Den andra sidan, yttersidan, blir längre. Om hästen hela tiden vill ha den ena snodden uttänjd gäller det att rida tvärt om mot hur hästen vill gå, säger Anna Dufva.
 
Förvänd sluta
Övningen med förvänd sluta nedan är ritad för en häst som vill gå kort i vänstersidan. Om du har en häst som vill gå kort i högersidan kan du tänka tvärt om.
- Men rid alltid övningarna åt båda hållen. En del tycker att man ska träna den "svaga" sidan mer, men jag tycker att man ska variera sig. Det blir en morot för hästen också att få göra något lättare en liten stund.
 
Gör så här:
A. Rid på en volt i vänster varv. Om hästen vill skjuta ut sin högra bog ska ryttaren ställa hästen till höger, sedan flytta ut bakbenen med vänster skänkel, något tillbakadragen, så att hästen böjer sig runt den högra skänkeln, alltså den yttre. Viktigt är att ryttaren håller framdelen på plats på voltspåret med hjälp av vänster tygel. Tvärningen behöver inte vara mer än att hästens vänstra bakben går i samma spår som höger framben. Tänk på att träna den här övningen i ett lugnt tempo, gärna i skritt först så att både ryttaren och hästen förstår vad de ska göra.
 
B. Den här övningen kräver en spegel - eller en medhjälpare som kan tala om ifall du rider rakt. Rid på fyrkantsspåret och vänd rätt upp.
Bakbenen ska gå rakt fram. Rätta framdelen efter bakdelen, annars kan det bli vingligt. Bakdelen är hästens motor, det är där kraften finns, och man vill att hästen ska arbeta bakifrån och fram till handen.
En annan risk med att flytta bakdelen efter framdelen är att hästen lätt går sidvärts i stället för rakt fram med sina bakben. Och då kan den inte driva liksidigt (jämnt).

Syfte:
Att stärka hästens svaga sida och sträcka ut muskulaturen där (den svaga sidan är den som brukar bli kort).

Svårighetsgrad:
Övning A: LA-Msv. Vill du göra det ännu svårare, minska volten i öppna och öka i förvänd sluta.
Övning B: Funkar för alla nivåer, från nybörjare till elitryttare. Nyttigt även för avancerade ekipage, då för att verkligen kolla: Sitter jag mitt över hästen?

Tänk på det här:
Byt varv ofta när du rider övningen på volten. Det är bra att ha någon som kan kasta ett öga på hur det går om du inte har en spegel. Kolla att det som du vill ska hända händer, det är lätt att lura sig, det ser inte alltid ut som det känns.

Lämplig för unghästar?
Här räcker det med att rida något rak eller utåtställd på den öppna delen, alltså rama in ytter.
 


Övning "A". Bra för hästar som är oliksidiga.


Övning "B". Hjälper dig att rätta framdelen efter bakdelen.

denna övning kommer från hippson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0